Vælg et lån med kortere løbetid for at blive hurtigere gældfri.
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Selv om renten på realkreditlån har været meget lav i flere år, så er der fortsat en del boligejere, som har et lån med en rente på tre procent eller mere. Og det kan faktisk være en god forretning at have holdt fast i lånet.

For har du et lån med en rente på tre procent eller derover, vil du typisk have haft lånet i nogle år. Det giver nu mulighed for at lave en låneomlægning til et boliglån med en kortere løbetid – måske 20 år i stedet for de gængse 30 år.

Mindre i rente – mere i afdrag

Fordelen ved at gøre det er, at renten på et 20-årigt lån med fast rente er markant lavere end renten på et 30-årigt fastforrentet lån. Et 20-årigt lån kan i disse dage fås til en rente på 1,5 procent og næsten uden kurstab. Du kan med andre ord halvere renten uden at øge restgælden nævneværdigt ved at lægge om.

Fordelen er indlysende: Du bliver gældfri tidligere, fordi du afdrager mere på dit lån – og betaler mindre i rente. Hvis du eksempelvis har et treprocentslån på en mio. kr. i dag med en restløbetid på 28 år, skærer du otte år af løbetiden ved at lægge om til et 20-årigt lån. Det koster 1.000 kr. ekstra om måneden her og nu, så du skal have luft i din daglige økonomi.

“Det afhænger selvfølgelig af en konkret vurdering, men mange boligejere har luft i økonomien til at betale 1.000 kr. mere om måneden. Gevinsten på den lange bane er til at få øje på – man bliver hurtigere gældfri, fordi der skrues op for afdragene og ned for renteudgifterne. På sigt får du dermed et større økonomisk råderum”, siger Kim Northoff Jensen, boligchef i Middelfart Sparekasse.

Skal dit lån refinansieres – så kan du også afdrage mere

Det er ikke kun boligejere med fastforrentede lån, som kan nyde godt af det fortsat meget lave renteniveau. Hvis du har et variabelt forrentet lån, som snart skal refinansieres, vil eksempelvis F5-lånere opleve et markant fald i renteudgiften.

Det giver selvfølgelig noget luft i økonomien, når renten bliver lavere. Da man jo i fem år har været vant til de nuværende renteudgifter på lånet, kan besparelsen bruges på at afdrage yderligere på realkreditlånet og dermed forkorte løbetiden på lånet. Det kan også være, at du har anden gæld, hvor der kan skrues op for afdraget, siger Kim Northoff Jensen.

Kontakt os for at få råd

De nævnte eksempler er bare nogle af de mange muligheder, det lave renteniveau giver. Du er altid velkommen til at kontakte din personlige rådgiver for at høre, om du med fordel kan gribe din boligøkonomi anderledes an.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret med, hvad der sker i Sparekassen. Samtidig er du med i konkurrencen om et gavekort á 500 kroner.

Tilmeld nyhedsbrev

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen.

Det er gratis at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Læs mere om nyhedsbrevet her