Find din rådgiver ved at søge efter navn eller en afdeling tæt ved dig ved at søge postnummer. Søg fx på “Bolig” og for at finde relevante emner indenfor søgte kategori.
Er du grøn på boligmarkedet, kan det være svært at overskue alle mulighederne. Og et boligkøb er på alle måder en stor beslutning. Det er en stor investering, men endnu vigtigere så skal boligen danne rammen og din og din families liv i måske mange år. Derfor kan det være på sin plads at tænke over både nuværende og fremtidige behov.
Hvis I er et ungt par, der flytter sammen, skal der måske på et tidspunkt være plads til børn – både i antal kvadratmeter, antal værelser og i husets generelle indretning. Har du hund, er et hus lidt uden for centrum med egen have måske at foretrække frem for lejligheden i centrum.
Et velplanlagt boligkøb begynder længe før, du tager ud med en ejendomsmægler for at se på et hus. Der skal være fuldt overblik over din økonomi, så du ved, hvor meget du kan købe hus for.
Der er med andre ord mange gode grunde til at tage en snak med din personlige rådgiver for at få styr på alle detaljer. Dermed kan du koncentrere dig om det vigtigste – at finde den helt rigtige bolig.
5%-reglen – hav opsparingen klar
Det er ikke længere muligt at låne hele beløbet til boligkøb i dit pengeinstitut. Når du skal købe ejerbolig skal du selv skaffe en passende udbetaling. Som udgangspunkt er udbetalingen min. 5% + handelsomkostninger (tinglysningsafgift skøde, ejerskifteforsikring m.v.). Dog kan der være krav om en højere egenbetaling, da der også vurderes på
• Din økonomi og livsfase
• Afvikling af gælden i ejendommen
• Boligens omsættelighed og følsomhed ved faldende boligpriser.
Så det kan være en god ide at starte i god tid med en boligopsparing.
Hvad er der råd til?
Det er vigtigt, at du har overblik over din økonomi, når du skal købe bolig. Med et budget får du et komplet overblik over dine faste udgifter og dit rådighedsbeløb. Når du skal låne penge til boligkøb, kigger din rådgiver først og fremmest på dit rådighedsbeløb, som er det beløb, der er tilbage, når du har betalt alle dine faste udgifter. Rådighedsbeløbet er i sidste ende det, der er afgørende for, hvor meget du kan låne.
Du kan låne 80 procent boligens pris som realkreditlån, 15 procent af beløbet kan du låne i dit pengeinstitut (boliglån), og de sidste 5 procent samt omkostninger skal du selv have sparet op.
Vil du fx købe et hus til 1.700.000 kr. skal du altså selv stille med 85.000 kr. plus omkostninger til boligkøbet.
Hvad skal du være opmærksom på, når boligjagten begynder?
Tænk over, hvad dit behov er. Både lige her og nu, men også i fremtiden. Er huset fx stort nok, hvis familien bliver større? Beliggenhed, naboerne og nærmiljøet bør du også overveje. Vil du fx gerne bo tæt på skole, idrætsfaciliteter eller noget tredje, så hav de ønsker med i baghovedet, når du søger efter dit næste hjem.
Når boligjagten for alvor går i gang, vil du hurtigt stifte bekendtskab med salgsopstillinger. Salgsopstillingen er en udvidet annonce for boligen, der beskriver boligen og indeholder oplysninger om bl.a.
Sammen med salgsopstillingen skal der også være en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten beskriver bygningens tilstand og afdækker eventuelle skader eller tegn på skader. Bygningens synlige og tilgængelige dele beskrives, sælgers oplysninger om fx ombygninger og reparationer fremgår, og skader, tegn på mulige skader er beskrevet.
Boligen er også energimærket efter sammen princip som fx, køleskabe. Mærkningen kan også indeholde forslag til forbedringer af forbruget af vand, varme og el.
Sidst med ikke mindst er der lavet et el-tjek, der giver dig indblik i installationernes tilstand og overblik over, hvilke forbedringer, der skal laves.
Vær opmærksom på de udgifter, der følger med at være husejer.
Et er at lægge et budget, inden du køber din første bolig. Noget andet er at have overblik over din økonomi, når boligen først er købt. Udover terminen følger der en del andre faste udgifter med, som du nu skal tage højde for i dit budget.
I salgsopstillingen kan du se boligens forventede ejerudgifter. Det vil sige, hvor meget koster det at bo i boligen udover renter og afdrag på lån, ejendomsskatter og forsikring. Ejerudgifterne er baseret på sælgers faktiske udgifter og omfatter el, vand, varme, kommunale udgifter og lignende.
Husk dog at overveje, om dit behov for el, vand, varme er det samme som sælgers. Der er stor forskel, hvis sælger bor alene, og I er en familie på fire.
Tag også højde for, om dine transportudgifter ændrer sig i forbindelse med en ny bolig. Skal I bruge en bil (mere), udgifter til offentlig transport eller bliver et evt. befordringsfradrag større/mindre?
En ejerskifteforsikring er også en rigtig god ide. Forsikringen dækker de fleste skader som følge af skjulte fejl, når du har købt en bolig. Så ved at tegne en ejerskifteforsikring sikrer du dig at få dækket de skader, som den bygningssagkyndige måske har overset eller ikke kunne se, da tilstandsrapporten blev lavet.
Skjulte fejl kan give alvorlige skader på boligen, som kan være dyre at reparere, så forsikringens pris og selvrisiko kan være godt givet ud.
Få handlen i hus
Når du først har fundet drømmeboligen, er der nogle ting, du skal have styr på, inden du får handlen i hus.
Når du har fundet drømmeboligen og er klar til at købe, skal der underskrives en købsaftale. Købsaftalen udarbejdes af sælgers ejendomsmægler og indeholder oplysninger om kontantpris, udbetaling, finansiering, overtagelsesdato og hvad der ellers følger med i købet.
Det kan være en rigtig god ide, at have både et advokatforbehold og et bankforbehold med i købsaftalen. Så har du mulighed for at hæve aftalen uden at betale kompensation til sælger, hvis hverken din advokat eller dit pengeinstitut ikke godkender købsaftalen.
Når både køber og sælger har skrevet under på købsaftalen, har køber en fortrydelsesret. Fortrydelsesretten gælder i seks hverdage fra den dag, hvor køber er blevet gjort bekendt med, at sælger har skrevet under.
Vælger køber at fortryde, skal der dog betales en godtgørelse på 1% af købesummen til sælger.
Det kan være en god ide også at tegne en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring dækker skjulte fejl og mangler, som ikke var nævnt i tilstandsrapporten og som er opstået før overtagelsesdagen. Udgiften til forsikringen deles mellem køber og sælger.
Købesummen er ofte delt i to – første del overdrages som regel til ejendomsmægleren på en dato angivet i købsaftalen, og restkøbesummen indbetales på en deponeringskonto i sælgers pengeinstitut. Her bliver pengene stående indtil skødet er tinglyst anmærkningsfrist (tidligst på overtagelsesdagen).
Når du står med nøglerne i hånden
Når dagen kommer, hvor du står med nøglerne i hånden, er der stadig et par ting, du skal huske. Først og fremmest det der kaldes refusionsopgørelsen.
Refusionsopgørelse
Dagen hvor du overtager boligen skal du aflæse diverse målere, tjekke at de hårde hvidevarer og el, fx stikkontakter, fungerer.
Herefter skal du lave en refusionsopgørelse, der sikrer at udgifter som ejendomsskat, forudbetalt a conto el, vand osv. fordeles mellem dig og sælger, så du kun hæfter for udgifter efter overtagelsesdatoen.
Husk budgetkonto – så glemmer du ikke regningerne
Nogle måneder er der mange regninger, andre måneder er der få. Med en budgetkonto betaler du det samme beløb hver eneste måned. Dermed slipper du for en tom konto, når rudekuverterne pludselig vælter ind. Princippet er, at du regner ud, hvad du i gennemsnit skal bruge på faste regninger hver måned. Herefter sørger vi for, at beløbet automatisk overføres til din budgetkonto hver måned.
Du kan selvfølgelig også tilmelde regninger til Betalingsservice, så de automatisk bliver betalt fra din budgetkonto.
Forsikringer
Måske havde du allerede en indboforsikring – tjek i så fald om den skal tilpasses – eller er det nu du skal have tegnet en.
Du skal også have en husforsikring, så du er dækket, hvis der sker skader i forbindelse med brand, storm, indbrud eller hærværk.
Hver måned trækker vi lod om et gavekort på en biograftur for 2
Tilmeld dig nyhedsbrevet
I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen. Vi skriver om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter.
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse