Større tekst
- 100% +
Læs op

Fordele og regler

Forældrekøb

Skal dit barn flytte hjemmefra? Og er det svært at finde en god lejebolig med attraktiv beliggenhed til en overkommelig pris? Så kan et forældrekøb være en god løsning.

At købe en bolig til sit barn er egentlig ikke så kompliceret, som det måske kan lyde. Et forældrekøb betyder faktisk, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du så udlejer til dit barn, din nevø eller niece – der er intet krav om familierelationer.

Book møde Ring mig op

Trygge rammer for dit barn og fornuftig husleje

Et forældrekøb kan være med til at skabe stabile og trygge rammer for dit barn, der starter et nyt kapitel af sit liv. Når dit barn lejer en bolig af dig, er der også mulighed for at få boligsikring – som er en støtte fra det offentlige. Er boligen stor nok, kan dit barn fremleje et værelse til en ven eller studiekammerat. Kort sagt:

  • En bedre bolig
  • Billigere husleje
  • Mulighed for boligsikring.

Når du skal låne penge til et forældrekøb

På samme måde som, når du køber boligen til dig selv, kan du fx finansiere en forældrekøbsbolig med et realkreditlån – ligesom det også er muligt at bruge eventuel friværdi i din egen bolig, eller hvis du har en opsparing. Finansieringen af forældrekøbet kan altså sammensættes på flere måder.

Skattemæssige forhold og regler

Skattereglerne er sådan, at forældrene skal betale skat af markedslejen. Det vil sige den leje, som kan opnås, hvis boligen blev lejet ud til en fremmed. Dette gælder også, selvom forældrene rent faktisk kræver en mindre leje af deres barn.

Forældrene kan vælge mellem tre forskellige modeller ift. beskatning af udlejningen: de almindelige skatteregler, kapitalafkastordning eller virksomhedsordning.

Fra den 1. januar 2021 er der kommet nye regler for forældrekøb i Virksomhedsordningen (VSO). Du vil fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til dit barn i VSO, men du vil ikke opnå særlige skattemæssige fordele.

Vi anbefaler altid at du taler med en advokat eller revisor om hvilke muligheder du har, og hvilken model du bør vælge.

Læs mere hos skat.dk

Når boligen skal sælges

Når boligen skal sælges, skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet af en eventuel fortjeneste, hvis den er steget i værdi, fordi du ikke selv har boet i boligen. Du kan også vælge at sælge den til dit barn til 15% under den offentlige vurdering. Når der kommer nye ejendomsvurderinger, ændres satsen fra 15% til 20%.

Omvendt forældrekøb

Et omvendt forældrekøb betyder, at du køber en bolig og lejer den ud til én eller begge af dine forældre. Det kan eksempelvis være, at de ønsker en bolig tættere på børn og børnebørn, en lavere husleje eller få frigivet en eventuel friværdi i egen bolig. Mulighederne og vilkårene er de samme som ved almindeligt forældrekøb.

Tag os med på råd

Overvejer du at købe en bolig til dit barn? Så tag os med på råd – også før du har fundet boligen. Så kan vi sammen finde den løsning, der passer bedst til dig og dit barn.

Book møde Ring mig op
Læs mere
Et af de billigste lån på markedet
Læs mere
Læs mere
Få KundeKroner når du har et realkreditlån fra Totalkredit
Læs mere

Hver måned trækker vi lod om et gavekort på en biograftur for 2

Tilmeld dig nyhedsbrevet

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen. Vi skriver om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter.

  • Jeg accepterer, at Middelfart Sparekasse må kontakte mig på e-mail om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter. Jeg accepterer desuden, at mine data behandles med henblik på at sende mig så relevant information som muligt.Læs mere om betingelserne for Middelfart Sparekasses nyhedsbrev her >>

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os