Større tekst
- 100% +
Læs op

Ægteskab og økonomi

Skal I giftes?

Når I bliver gift, får I som udgangspunkt det der kaldes formuefællesskab/fælles eje. Det betyder kort sagt, at jeres formue deles lige ved separation, skilsmisse eller død.

Men på mange andre områder har det også betydning for jeres økonomi, når I bliver gift.

Formue

Hvis en af jer har en formue (virksomhed eller andre værdier), som I ikke er interesserede i at dele i tilfælde af at ægteskabet ikke holder, så kan I oprette en ægtepagt. I ægtepagten kan I aftale, at den formue forbliver den ene ægtefælles skilsmissesæreje eller fuldstændigt særeje.
Overvejer I at lave en ægtepagt, er det en god ide at tale med en advokat.

Gæld

Som udgangspunkt hæfter du kun for den gæld, som du selv har stiftet. Og det gælder uanset om gælden er stiftet før eller efter ægteskabets indgåelse.

Optager I gæld sammen, hæfter I begge for gælden. Ofte hæfter I solidarisk – det betyder, at I hver især hæfter fuldt ud for gælden og ikke kun for halvdelen hver. Så i fald den ene ikke længere kan afdrage, skal den anden part betale gælden.

Skat

Når I bliver gift, bliver jeres skat også forbundet – I bliver nemlig sambeskattet. Det vil sige, at I kan overføre uudnyttet personfradrag mellem jer – personfradrag som den ene ægtefælle ikke bruger, kan overføres til den anden ægtefælle. Hvis den ene ægtefælle fx er selvstændig og har negativ indkomst, kan det skattemæssige underskud også overføres til den anden ægtefælle.

Forsørgerpligt

Ægtepar får automatisk forsørgelsespligt over for hinanden. Det kan fx få betydning for sociale ydelser eller dagpenge, hvis den ene af jer mister sit job.

Pension

Selv om der er formuefællesskab i ægteskabet, så skal pensionsopsparinger (hvis de er rimelige) ikke deles i tilfælde af skilsmisse. Hvis den ene ægtefælle har en meget større opsparing end den anden, er den ene så dårligere stillet – I kan overveje at kontakte en advokat, hvis I vil sikre en mere lige deling af pensionen.

Arv

Når I er gift, får I automatisk arveret efter hinanden, og som udgangspunkt arver den længstlevende ægtefælle halvdelen af afdøde ægtefælles ejendele, og afdødes livsarvinger (typisk børn) arver den anden halvdel.

En moderne familie kan idag se ud på mange måder med både dine, mine og vores børn, så det kan være en god ide at kontakte en advokat og få vurderet, om det kan være en god ide at oprette et testamente.

Hvis I ønsker en anden fordeling, er det en rigtig god ide at få lavet et testamente hos en advokat.

Du er altid velkommen til kontakte din rådgiver

Har du spørgsmål eller vil du gerne have bedre overblik, er du altid velkommen til at tage en uforpligtende snak med din rådgiver.

Book møde Ring mig op
Vi har samlet vores bedste råd til dig
Fællesøkonomi
Læs mere
Hvem arver din pension, hvis der sker dig noget?
Begunstigelse
Læs mere

Hver måned trækker vi lod om et gavekort på en biograftur for 2

Tilmeld dig nyhedsbrevet

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen. Vi skriver om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter.

  • Jeg accepterer, at Middelfart Sparekasse må kontakte mig på e-mail om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter. Jeg accepterer desuden, at mine data behandles med henblik på at sende mig så relevant information som muligt.Læs mere om betingelserne for Middelfart Sparekasses nyhedsbrev her >>

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os