De gør det for fællesskabet
15. april 2024
En håndbolddommer kan være udskældt, men alligevel påtager mange sig opgaven – det bakker Middelfart Sparekasse op om på ryggen af 400 dommere i Dansk Håndbold Syd.
15. april 2024
En håndbolddommer kan være udskældt, men alligevel påtager mange sig opgaven – det bakker Middelfart Sparekasse op om på ryggen af 400 dommere i Dansk Håndbold Syd.
De får deres skæld ud, håndbolddommerne, men rent faktisk burde det være helt anderledes.
I stedet bør vi hylde dem.
Vi skal i den optimale verden rejse os op og klappe taktfast hver eneste gang, en dommer træder ind i en hal, for de leverer et stykke arbejde, som ikke kun er unikt.
Det er også uundværligt, for uden dem ingen håndboldkampe.
På det fundament er Middelfart Sparekasse stolt sponsor af 400 dommere i Dansk Håndbold Syd, og vi har talt med to af de dommere, som gør en kæmpe forskel for fællesskabet i vores markedsområde.
Riyaan Abdulkadir Mohamed er bare 16 år, men hun har allerede to års erfaring som håndbolddommer, og det begyndte med, at hun var nysgerrig på indholdet af dommergerningen.
– Jeg ville gerne opleve, hvordan det er at være dommer. Derudover var og er det også en stor motivation for mig at være der for de helt små håndboldspillere. Hjælpe dem på vej, når der ikke lige har helt styr på reglerne, siger Riyaan Abdulkadir Mohamed.
Hun glæder sig over at være en del af et fællesskab med sine fløjtende kollegaer, og dem bruger hun, i lighed med sin familie, når hun møder mindre gode oplevelser.
– For dem er der jo også enkelte af, og det kan godt være hårdt, men så husker jeg mig selv på, hvorfor jeg gør det: For børnenes skyld, og fordi det er sjovt og hyggeligt, påpeger hun og tilføjer, at hun har store drømme som dommer.
– Jeg er mørk og bærer tørklæde, så jeg vil gerne være bannerfører for, hvad der er muligt, hvis man vil det nok. Det ville være fantastisk at skabe en fremtid som topdommer, slår Riyaan Abdulkadir Mohamed fast.
Mathiias Hansen er bevidst om, at han med dommergerningen har påtaget sig en til tider utaknemmelig opgave, men som den 23-årige journaliststuderende understreger, er det også en vigtig opgave.
– Det er min fornemmelse, at der hersker en større respekt for os unge dommere. Jeg oplever altid respekt, når jeg kommer i hallerne, men det er også noget, man selv kan bidrage til med en åben og imødekommende kommunikation. Dialogen med folk omkring en håndboldkamp er vigtig, og det gælder fra det øjeblik, man træder ind i hallen, siger Mathiias Hansen.
For nylig oplevede han at få et af de skulderklap, som er stærkt motiverende, da han sammen med sin makker dømte en topkamp i 3. division – min største kamp til dato, forklarer han.
– Der var anerkendelse fra det tabende hold, som endnu engang glippede oprykning til 2. division, og når der er det i en kamp af betydning, så ved man, at man har gjort det godt, og det er pissefedt.
Mathiias Hansen begyndte som dommer, da han var 17 år og ønskede at prøve noget andet end at arbejde i Fakta.
– Siden har det bare udviklet sig kamp for kamp. Det er svært at lave en karriereplan, for meget kan ske i forhold til arbejde og familieliv, men jeg drømmer da om at dømme i landets bedste række, lyder det ydmygt fra en ung mand, som deler presset som dommer i to.
– Trænere og spillere forsøger naturligvis at påvirke, og så er der alt det udefra – for eksempel fra tilskuere – men igen …, man kan komme meget af det i møde med sin kommunikation og måde at agere på. Jeg forholder mig til, at vi udfører en vigtig opgave, som gavner og betyder noget for håndbolden på alle niveauer i Danmark.
Det er den slags, Middelfart Sparekasse med stolthed bakker op om.