SG Mojn er en håndboldklub med fynboer og sønderjyder, som gør sig i København - holdet har netop sikret sig oprykning til 3. division.
Større tekst
- 100% +
Læs op

Fynboer og sønderjyder skaber store ting sammen

26. april 2024

Klubben hedder SG Mojn men har base i København, og i den kommende sæson skal der spilles håndbold på divisionsniveau. Det ændrer dog intet ved det fundament, den atypiske klub hviler på. (Foto: Lars Ydergaard Nielsen)

Blandingen er fin

Da samtalen med Martin Cording er slut, siger jeg tak og hej.

Han siger selvfølgelig mojn.

Det burde jeg også have gjort, for jeg vidste alt om, at jeg talte med en sønderjyde, som, trods nuværende bopæl i København, stadig har dybe rødder i barndommens gade.

Vi talte om håndboldklubben SG Mojn, for den er ganske særlig, og selv om fundamentet blev skabt af sønderjyder, er klubben i dag også beriget med flere fynboer.

– Vi har blandt andet spillere fra Odense, Nyborg, Tåsinge og Svendborg, fortæller Martin Cording og understreger, at det faktisk går ganske fint med blandingen af fynsk og sønderjysk.

Vigtigt at forventningsafstemme

Middelfart Sparekasse i København har bakket op med et sponsorat, og den slags bliver der endnu mere brug for nu, hvor SG Mojn har sikret sig oprykning til 3. division.

– Det er jo altid et tema, hvordan fordelingen skal være mellem det sociale og de sportslige ambitioner, så det er vigtigt med forventningsafstemning, siger Martin Cording, der er formand og med sine 37 år alderspræsident.

– Jeg har overlevet to generationsskift på holdet, som han siger.

Han har i mange år boet i København og har i dag to børn sammen med en ærkekøbenhavner, så det har lidt lange udsigter med at vende retur til Sønderjylland, erkender han.

SG Mojn er en håndboldklub med fynboer og sønderjyder, som gør sig i København - holdet har netop sikret sig oprykning til 3. division.

En anden foreningsånd

Han er ikke overrasket over, at sønderjyder og fynboer sagtens kan finde ud af det sammen – for eksempel fordi de voksede op med foreningskulturen vest for Storebælt.

– Foreningsånden er noget anderledes her i København, hvor der heller ikke er lige så mange haller, som vi er vant til hjemmefra.

Det betød blandt andet, at kvinde- og herreholdet i SG Mojn i mange år delte én ugentlig træningstid.

– Nu har vi trods alt én hver, siger Martin Cording, som til daglig er vice president i IT-branchen.

Der var ellers udsigt til nul træningstider, da København Kommune nærlæste klubbens vedtægter, hvor der blandt andet stod, at man skulle være sønderjyde for at blive medlem.

– Kommunen orienterede os om, at der var tale om diskrimination, så vi slettede den selvfølgelig. Den var også kun med for sjov.

Vil gerne vinde

Efter en oprykning opgraderer de fleste klubber for at klare de nye udfordringer, men sådan er det ikke hos SG Mojn.

– Vi fortsætter med træning én gang om ugen, selv om vores kommende modstandere træner to gange om ugen plus løbetræning, siger Martin Cording, der selv har en håndboldfortid i både Viborg og Kolding.

– Når vi går på banen, er det for at vinde – det ændrer sig ikke i 3. division – men hvis det ikke rækker, må vi jo rykke en række ned igen. Det kommer ikke til at rokke ved klubbens fundament og formål.

Der er dermed, uanset sportsligt niveau, fortsat udsigt til en blanding af sønderjysk og fynsk midt i København.

– Unge under uddannelse eller med job i København kan hos os vedligeholde sproget og rødderne til hjemegnen, og i den forgangne sæson havde vi så gode spillere på herreholdet, at vi rykkede op, men oprykning er ikke en drivkraft for os, slår alderspræsidenten fast.

– Fællesskabet er det vigtigste.

 

Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os