Vokseværk hos Visibuilt
7. december 2023
Der er udsigt til mere albuerum og bedre muligheder for at teste i stor skala for innovativ klimaiværksætter.
Der er områder af Thy, hvor der er lidt langt mellem husene.
I sådan et område voksede Line Kloster Pedersen op.
– Legekammeraterne var bestemt ikke lige rundt om hjørnet i min barndom, så jeg læste meget i stedet. Det var især fantasy-bøger, der fangede min interesse, og jeg kunne, og kan fortsat, godt lide tanken om, at der findes kræfter, vi ikke helt forstår, siger Line Kloster Pedersen.
I 2023 vandt hun Klimaiværksætterprisen samt 250.000 kr., og med sin virksomhed Visibuilt er hun et bevis på, at der vedvarende kommer gode ting ud af Thy.
Vær nysgerrig på verden
Da hun voksede op i Thy, havde ingen forventet, at hun en dag ville stå med en idé, som kan revolutionere asfalt-produktionen i hele verden – men det er præcis, hvad hun gør.
Hun er den ældste i en søskendeflok på tre, og Line Kloster Pedersen blev den første i familien, som valgte universitetsvejen.
– Jeg kan huske, at jeg som barn var fascineret af det, som virkede magisk. Det der uforklarlige, som vi ikke altid forstår, fortæller en kvinde, som også får det til at lyde som magi, når hun fortæller om sit bæredygtige alternativ til asfaltproduktionens klimatunge bindemiddel bitumen.
– I skolen havde jeg en lærer, som engageret og levende fortalte os om atomer, og der blev jeg for alvor fanget af bioteknologien. De største opdagelser udspringer typisk af at studere naturen, fordi den har perfektioneret sine processer over millioner af år.
Det skete sideløbende med en opvækst, hvor der i barndomshjemmet var kærlige puf og opbakning til at komme ud ad døren for at se, hvad verden havde at byde på.
– Jeg blev opdraget til at gribe muligheder og være nysgerrig på verden og alt det, den kan og vil.
Et hurtigt visit i Kina
Det førte blandt andet til en bachelor fra universitet i Aalborg efterfulgt af flere rejser i Europa, og derefter ventede et ophold i Kina, hvor kandidatuddannelsen skulle klares, men så ramte corona.
– Det blev desværre ikke til så lang tid i Kina, så i stedet vendte jeg hjem og færdiggjorde mit speciale om fermentering.
Stifteren af Visibuilt har aldrig tænkt sin interesse for bioteknologi som et hobbyprojekt, og da slet ikke det nuværende arbejde med Visibuilt, men hun er klar over, at hun ikke kan og skal flytte en stor dagsorden selv.
– Det hænger selvfølgelig også sammen med, at man som solo-iværksætter ret hurtigt bliver bevidst om, hvor mange timer der er i døgnet, konstaterer hun smilende.
Derfor er opbygningen af et større og stærkere team et centralt fokuspunkt for hende – uden at målsætningen har ændret sig.
– Målet er klart og urokkeligt, men jeg skal bygge planerne sammen med andre for at nå målsætningen.
Kunne se det i øjnene
Det er dog ingen hemmelighed, at tidshorisonten er lang, og derfor holder Line Kloster Pedersen sig opdateret på den teknologiske udvikling, og de muligheder den giver, men i særdeleshed også med udviklingen af den bæredygtige dagsorden, der tilvejebringer nye krav og ønsker fra leverandører.
– Jeg fik mulighed for at præsentere min idé og mine tanker for Michael S. Nielsen, der er produkt- og bæredygtighedschef hos Munck Asfalt, og jeg kunne se i øjnene på ham, at han så et stort potentiale i produktet, hvilket selvfølgelig giver enorm selvtillid og motivation, fortæller Line Kloster Pedersen.
Hun forsøger hele tiden at møde verden med et blankt stykke papir, men selvfølgelig er hun klar over, at det nuværende arbejde sagtens kan ende som et festfyrværkeri.
– Når vi lykkes med det her, står vi med en global vare. Det er klart.
Sådan lyder det, når et menneske fra Thy, med vanlig underspillet klang, forklarer, at noget kan gå fuldstændig amok, hvis der først prikkes hul – og så er der noget nordvestjysk vedholdenhed over at indlede sætningen med når i stedet for hvis.
Leder efter nye kompetencer
På den korte bane står Line Kloster Pedersen for at ekspandere på flere fronter – først og fremmest rykker hun Visibuilt til større lokaler i regi af Teknologisk Institut, hvilket giver nye muligheder.
– For det første bliver det muligt for os at teste i større skala, og derudover får vi plads til flere mennesker. Det er nødvendigt, hvis vi hurtigere skal flytte projektet videre og ud af laboratoriet, siger stifteren, som også ved, hvad der er brug for af kompetencer.
– Først og fremmest er vi på jagt efter en videnskabelig leder, så vi kan begynde at teste systematisk, og senere skal vi finde en produktionsleder, der kan være med til at flytte Visibuilt til næste niveau.
Hun glæder sig over, at grundidéen for alvor har slået rod, samme følelse har hun i forhold til de priser, der er hentet i virksomhedens forholdsvise korte levetid, og generelt er vinden fortsat i ryggen i bestræbelserne på at vende hele asfaltindustrien på hovedet.
Lysten til at udforske det uforklarlige kan føre til mange spændende ting.