Større tekst
- 100% +
Læs op

Bolig

Forældrekøb? Sådan kan du finansiere det

25. juli 2023

Der er godt nyt, hvis du overvejer et forældrekøb: Der er kommet flere boliger til salg siden coronakrisen, hvor markedet i starten af krisen nærmest blev tømt. Antallet af boliger til salg er ikke højt, men på samme niveau som før coronakrisen. Det gør det lidt nemmere at finde den rigtige bolig til dit barn.

Priserne på boliger er også blevet lidt bedre set fra boligkøbernes side. Priserne på ejerlejligheder, der er det typiske forældrekøb, er nemlig faldet 10-15% det seneste år afhængig af, hvor i landet lejligheden ligger.

Til gengæld er renten på realkreditlån blevet noget højere det seneste halvandet års tid. Afhængig af hvor længe du låser renten fast, ligger renterne i øjeblikket på 3,5 til 5 %.  

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge lån, skal du dog ikke kun have renten her og nu for øje. Så selvom renten er højere på et lån med en fast rente i 30 år end lånene med variabel rente, skal du først og fremmest tage stilling til, hvad du har det bedst med: en fast rente som du kender i al den tid, du har lånet, eller en lidt lavere rente nu, hvor du ikke kan være sikker på, hvor høj den er i fremtiden.

Lån med fast rente er populært

De fleste boligkøbere har i en del år valgt at låse renten i al den tid, de har lånet. Udover at give tryghed om boligrenten, så har et lån med fast rente endnu en fordel ved stigende renter. Lån med fast rente falder nemlig i kurs, når renten stiger, og det betyder, at du kan købe din egen gæld tilbage for mindre, end du skylder. Enten fordi du lægger lånet om eller indfrier lånet, fordi du sælger boligen igen.

F5-lån kan være oplagt

Selvom lån med fast rente i øjeblikket er mest populært hos boligkøberne, kan et F5-lån passe rigtig godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del længerevarende uddannelser i Danmark tager op til fem år. Med et F5-lån kender du din rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens dit barn studerer, og får en lidt lavere rente end, hvis du vælger et fastforrentet lån.

Og hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter 5 år.

Skattefordel er fjernet

Du skal være opmærksom på, at det højere skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere.

Forældre kan altså fortsat købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan overveje at tale med en revisor om, hvilke muligheder du har, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.

Mange forhold spiller ind ved lånevalg

Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et F5-lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig. Der kan også være forskellige muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på.

Ud over at optage lån i forældrekøbsboligen kan det også være, at du har mulighed for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller har en opsparing, du kan bruge af. Det og meget andet kan din rådgiver i dit pengeinstitut hjælpe dig med.

Vil du vide mere?

Du er altid velkommen til at kontakte din rådgiver, hvis du har spørgsmål, eller vi skal regne på dine muligheder.

Book møde Ring mig op
Læs mere her
Bliv klogere på forældrekøb
Læs mere
Rapport om energibesparelser og vedligeholdelse i dit hus
Energitjek
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os