Større tekst
- 100% +
Læs op

Bolig

Drømmer du om at købe sommerhus?

12. april 2023

Der har været fart på sommerhusmarkedet de seneste år, men nu går det langsommere og udvalget er større – blandt andet fordi renterne er steget. Men drømmer du om at drikke kaffe på terrassen ved dit eget sommerhus, kan du få inspiration til dit valg af lån til at finansiere købet med.

Først og fremmest er vores bedste råd at se et sommerhuskøb som en langsigtet beslutning, som du og din familie kan få glæde af i mange år. Du skal have god plads i budgettet, og vigtigst af alt skal du vælge et lån, som passer til din risikovillighed.  

Der er mange muligheder for et realkreditlån, hvor du kan låne op til 75 % af sommerhusets værdi. Renterne er steget markant, men fra et meget lavt niveau. Det er derfor ikke dyrt at låne til et sommerhus set i et historisk perspektiv.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er valg af låntype en af de vigtigste beslutninger. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for dig.

Fast rente?

Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente i 30 år en overvejelse værd.

Variabel rente?

Vil du gerne spare lidt på renten her og nu, så kan du vælge et lån med variabel rente, hvor renten er lavere end på de fastforrentede lån. Så får du hurtigere glæde af et eventuelt rentefald. Til gengæld er der omvendt risiko for, at renten kan stige.

Du kan vælge imellem forskellige rentebindingsperioder med et variabelt forrentet lån. Du kan for eksempel vælge at binde renten i tre eller fem år med et F3- eller F5-lån, eller vælge den kortest mulige rentebinding på seks måneder ved at tage et F-kort-lån.

Flertallet vælger fast rente

Seks ud af 10, der har købt sommerhus i de første måneder af 2023, har valgt fast rente. En af forklaringerne er at forskellen mellem fast og variabel rente er faldet på det seneste. Det koster med andre ord lidt mindre ekstra at have fast rente i forhold til variabel rente.  

Dit lån skal passe ind i din samlede økonomi

Når det er sagt, så er det ikke til at komme uden om, at et lån med variabel rente er det billigste valg – i hvert fald lige nu. Investorerne på de finansielle markeder forventer, at vi er på rentetoppen eller i hvert fald meget tæt på. Men de forventninger har de seneste år ændret sig ofte og hurtigt, så det er på ingen måde sikkert.

Det vigtigste, når du vælger lån, er, at det passer med din husholdnings samlede økonomi. Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for. Er dit lån i helårsboligen med en fast lav rente, kan du tale med din rådgiver om muligheden for at ændre lånet, for eksempel ved en opkonvertering, hvor du måske kan barbere en luns af gælden.

Derfor skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån.

Realkredit
Hvad er en opkonvertering?
Læs mere
Realkredit
Mit Hjem - vores univers om din realkredit
Læs mere
Få personlig rådgivning
Vil du vide mere? Book et møde
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os