USA overraskede ung dansker
Da Carsten Bak Matthiesen blev udlært bager, rejste han til USA.
En stor drøm om at prøve sig af fagligt og menneskeligt skulle leves ud, men det gik ikke helt efter planen.
– Jeg kom over til noget, der i alle aspekter var markant anderledes for mig. Jeg var ung og alene, og alt det, jeg havde lært, kunne jeg ikke bruge, fordi råvarer og forretningsgange var noget helt andet end det, jeg kendte til, siger Carsten Bak Matthiesen og tilføjer:
– Jeg havde alle symptomer på stress i den periode.
Modgang gjorde stærk
Modgang gør stærk, siges der, og manden bag den berømte romkugle fra Nr. Aaby understreger da også, at opholdet i USA gav stor læring.
– Jeg fik masser af viden og mange venskaber, og så lærte jeg at være åben for nye ting, fortæller et menneske, der midt i sine 20’ere, tilbage i Danmark, blev bagermester i et supermarked.
– Jeg arbejdede 80 timer om ugen, men hver uge var det 80 timer proppet med lærerige udfordringer.
I 2018 ændrede alt sig for Carsten Bak Matthiesen, da han på Nordens største fødevaremesse, FoodExpo, fik en førsteplads for sin romkugle.
– Man kan overordnet sige, at vi tog et udskældt produkt fra nederste hylde og løftede det op på øverste hylde, siger Carsten Bak Matthiesen, der straks så det store potentiale – et potentiale han siden og fortsat folder ud.
– Vi var også heldige med at have prisen i fire år på grund af corona, og de år udnyttede vi maksimalt, kan man roligt sige.
Forspringet blev øget markant
Blandt andet blev et stort og fintmasket forhandlernet etableret, og i dag kan du købe romkuglerne fra Nr. Aaby hos mere end 300 forhandlere i alle hjørner af Danmark.
– Vi skabte også et markant forspring på for eksempel markedsføring, produktion og sortiment, og sideløbende udviklede vi vores forretning, så vi sad bestemt ikke på hænderne. Vi byggede det fundament, virksomheden hviler på i dag.
Det betyder dog ikke, at han nu læner sig tilbage og nyder medvinden – sådan er Carsten Bak Matthiesen ikke skruet sammen.
Der bliver blandt andet arbejdet med udviklingen af en app, event-delen af forretningen udvikles ligeledes, og antallet af idéer fra Carsten Bak Matthiesen er nærmest på samme niveau som antallet af romkugler, der er solgt siden førstepladsen på FoodExpo – som skal tælles i tocifrede millioner.
En stædig mand
I mere end et årti har han haft Middelfart Sparekasse som finansiel samarbejdspartner – et samarbejde han glæder sig over.
– Vi oplever kraftig vækst, og da jeg gik konkurs med bageriet i Strib, fulgte der helt naturligt en periode, hvor kreditvilligheden ikke var som tidligere, men heldigvis er jeg stædig ad h…… til, slår Carsten Bak Matthiesen fast.
Han arbejder også hele tiden på at forfine romkuglen, der for alvor skubbede gang i væksten, og normalt er opskrifter på de bedste produkter umulige at få fat på, men sådan er det ikke med romkuglen fra Nr. Aaby.
– Om du må få opskriften? Det må du da gerne, siger Carsten Bæk Matthiesen grinende:
– Gode råvarer og kærlighed.