Nye rentevilkår
Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Som følge af det lave renteniveau, vi har oplevet gennem flere år, ændrer Middelfart Sparekasse renten på indlån og renten på pensionskonti med kontant indestående. Renten ændres pr. 1. april 2020. Her kan du læse mere om, hvorfor vi ændrer renten, og hvad du kan gøre for at sikre din opsparing, hvis du bliver berørt.

Derfor ændrer vi renten

Middelfart Sparekasse har siden 2015 betalt en negativ rente på Sparekassens indestående i Nationalbanken. Vores kunder er generelt gode til at spare op, og det medfører en stor omkostning for Sparekassen.

Nationalbanken og førende økonomer forventer, at de negative renter varer ved i flere år endnu, og derfor ændrer vi renten.

– På den ene side er de lave renter til stor fordel for vores kunder. Mange har et realkreditlån, hvor renten i nogle tilfælde er negativ – du får altså penge for at låne penge. I et historisk perspektiv er det helt uhørt. Vores generelle udlånsrenter er også faldet, så det er på alle måder blevet billigere at låne penge de seneste år. Ulempen er, at indlån ikke længere er penge værd for dig i form af en renteindtægt fra os.

Vi har i flere år betalt negativ rente af vores indlånsoverskud og undladt at sende udgiften videre til vores kunder. Nu har det nået et omfang, hvor vi må ”tage prisen for varen” – altså kræve negative renter på en del af indlånet. Det er paradoksalt, men en rente på nul procent er kunstigt høj i forhold til den reelle pris på penge i dag. Det hele er vendt på hovedet. Du kan få penge for at låne penge, og du kan komme til at betale for at have penge på din bankkonto, siger Martin Baltser, adm. direktør Middelfart Sparekasse.

Hvem får det betydning for?

 • Kunder med pensionskonti med et kontant indestående, der overstiger 25.000 kr.
  Renten vil fra 1. april 2020 være -0,75 procent om året for indestående over 25.000 kr.
  Indestående under 25.000 kr. forrentes med 0 procent om året.
  Grænserne gælder pr. konto.
 • Kunder med indlån, der overstiger 500.000 kr.
  Renten vil fra 1. april 2020 være -0,75 procent om året for indestående over 500.000 kr.
  Indestående under 500.000 kr. forrentes med 0 procent om året.
  Grænserne gælder for det samlede indestående pr. kunde og ikke pr. konto.
 • Kunder uden NemKonto i Sparekassen
  Renten vil fra 1. april 2020 være -0,75 procent om året for indestående over 50.000 kr.
  Indestående under 50.000 kr. forrentes med 0 procent om året.
  Grænserne gælder for det samlede indestående pr. kunde og ikke pr. konto.

Rentetilskrivningen vil ske kvartalsvis.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du bliver omfattet af renteændringen, er der forskellige alternativer, hvis du vil undgå negative renter. Et godt råd er at kontakte din rådgiver, så I sammen kan se på dine muligheder.

Spørgsmål & svar

Hvorfor tager I negative renter?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

De stærkt faldende renter kombineret med en stigende opsparingslyst har gjort, at vi har langt mere indlån i dag, end vi kan låne ud. Og da renten er så lav, som den er, så betaler vi negative renter, når vi placerer vores indlånsoverskud i Nationalbanken. Derfor har vores indlånsoverskud i flere år været en omkostning for os. Den situation er ikke holdbar i længden, og da tiden med negative renter ser ud til at vare en del år endnu, har vi valgt at indføre negative renter

Hvorfor skal jeg betale negative renter fra 50.000 kr., fordi jeg ikke har NEM-konto?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Vi ser på helhedsbilledet. De kunder, som har NEM-konto hos os har typisk flere forretninger hos os, og derfor har de mulighed for at have et højere indlån uden at skulle betale negative renter.

Jeg har et indlån på over 500.000 kr., men min kone har ikke sin egen konto. Kan vi oprette en konto til hende og ”dele” indlånet.

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Ja, ægtepar og samlevende kan hver især have indlån for 500.000 kr.

Hvordan medregnes indestående på en fælleskonto?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Hvis du og din ægtefælle/samlever har 300.000 kr. stående på en fælleskonto, vil det vægte med 150.000 kr. for hver af jer.

Kan jeg bare hæve pengene og have dem liggende derhjemme?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Det er bestemt ikke noget, vi anbefaler. Det er ikke trygt at have store kontantbeløb i hjemmet. Og skulle du få lyst til at sætte pengene ind på din konto igen, kan du forvente, at vi på grund af hvidvask-reglerne har behov for at få oplyst, hvor pengene kommer fra.

Kan jeg ikke bare leje en bankboks til mine penge?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Det anbefaler vi ikke. Husk også, at det koster et årligt gebyr at leje en bankboks.

Det er ikke rimeligt, at min pensionsopsparing rammes af negative renter

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

I rigtigt mange tilfælde er der faktisk gode alternativer til at have dine pensionsmidler stående kontant. Også uden, at du løber nogen uforholdsmæssigt stor risiko. Husk, at dine penge bliver mindre værd år for år, når du ikke opnår nogen forrentning til at gøre det op for inflationen.

Kan jeg trække negativ rente fra i skat?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Ja, indlånsrenten er fradragsberettiget. En evt. negativ indlånsrente indgår i den årlige opgørelse over renteindtægter og -udgifter, som automatisk sendes til SKAT.

Hvornår træder de nye rentevilkår i kraft?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

De nye rentevilkår er gældende fra 1. april 2020.

Tæller garantkapital med i opgørelsen af indlån?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Nej, garantkapital er ikke omfattet, når vi beregner samlet indlån.

Hvor ofte opkræves der rente for indlån?

Print Friendly, PDF & Email
Share Button

Renteopkrævning vil ske på kvartalsbasis.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret med, hvad der sker i Sparekassen.

 • Jeg accepterer, at Middelfart Sparekasse må kontakte mig på e-mail om relevante emner som pension og investering samt alle de kultur- og sportsarrangementer Middelfart Sparekasse arrangerer eller støtter. Jeg accepterer desuden, at mine data behandles med henblik på at sende mig så relevant information som muligt.Læs mere om betingelserne for Middelfart Sparekasses nyhedsbrev her >>

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.