Større tekst
- 100% +
Læs op

NemID bliver til MitID

18. august 2021

Digitale løsninger bliver erstattet af nye over tid. Det gør de, fordi de skal være sikre og kunne følge med udviklingen, ligesom vi kender det fra vores mobiltelefon og computer.

Derfor bliver NemID til MitID: Din kommende digitale identitet, som du skal bruge, når du logger ind, godkender handlinger eller har brug for at skrive under digitalt. MitID er lige så vigtigt som dit pas. Og du må aldrig dele det med andre.

Du får besked, når du skal foretage dig noget

MitID kommer i efteråret 2021. Indtil da skal du bare bruge NemID, fuldstændig som du plejer. For at få MitID skal du igennem en række trin i net- eller mobilbanken.

Du får besked, når det er din tur til at få MitID. Der kan dog godt gå lidt tid, før det er din tur, da der er mange, der skal have MitID.

Identitetssikring

For at kunne skifte fra NemID til MitID skal du være identitetssikret. Digitaliseringsstyrelsen sender i øjeblikket breve ud til de brugere, der endnu ikke er identitetssikret. Du kan opdatere dine ID-oplysninger via NemID nøgleappen.

Kort fortalt betyder identitetssikring, at din fysiske identitet (dvs. dit pas) skal knyttes til din digitale identitet for at sikre, at du er den, du udgiver dig for at være.  Hvis du har fået nyt pas inden for de seneste fem år, er du sandsynligvis allerede identitetssikret.

MitID

Umiddelbart vil du ikke opleve den store forskel, når du først får MitID – ud over at du fx ikke længere skal bruge dit nøglekort eller nøgleapp. Men der er forskel. En forskel, der bl.a. gør det vanskeligt for andre at udgive sig for at være dig, ligesom du også selv har mulighed for at sikre, at det er det rigtige sted, du udfører din handling og fx ikke på en falsk hjemmeside. Derudover vil du desuden få en notifikation, hvis der er sker en kritisk hændelse, som fx kræver, at du spærrer dit personlige MitID.

Du kan stadig få brug for dit NemID

Der vil være en overgangsperiode, hvor du kan få brug for både dit NemID og det nye MitID. Først når alle brugere, offentlige myndigheder, organisationer, osv. har taget det nye MitID i brug, udfases NemID endeligt. Derfor er det meget vigtigt, at du beholder din NemID nøgleapp og/eller nøglekort, selvom du har fået MitID.

Spørgsmål og svar om MitID

 • MitID er afløseren for NemID. Det er dét, som du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du logger ind, godkender handlinger eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du tidligere har brugt NemID til.

  Alle med NemID skal have MitID fra efteråret 2021. Man kan få MitID, fra man er 13 år.

 • MitID kommer i efteråret 2021. Indtil da skal du bare bruge NemID, fuldstændig som du plejer. For at få MitID skal du igennem en række trin i net- eller mobilbanken.

  Du får besked, når det er din tur til at få MitID. Der kan dog godt gå lidt tid, før det er din tur, da der er mange, der skal have MitID.

 • MitID bliver først og fremmest en app, hvor man blot skal swipe for at godkende med MitID, ligesom du i dag måske kender det fra NemID nøgleapp.

  Har du ikke mulighed for at bruge appen, er der alternativer, nemlig MitID kodeviser og MitID kodeoplæser.

 • Selvom MitID er udviklet og opbygget anderledes end NemID, kommer MitID i store træk til at minde meget om NemID, når du skal bruge det. Du skal dog vænne dig til nye måder at logge ind på, da du ikke længere kan bruge NemID nøglekort eller NemlD nøgleapp.

 • Du får automatisk besked, når det er din tur til at få MitID.

  Men du kan med fordel forberede dig, så det går så nemt som muligt. Du kan fx finde på et bruger-ID, som er det, du skal taste, hver gang du skal bruge MitID; det må dog ikke være dit cpr-nummer, og så skal det være unikt. Det vil sige, at der må ikke være andre end dig, der har det.

  Hvis ikke du allerede har NemID nøgleapp, kan du desuden med fordel downloade den i App Store eller Google Play Så er overgangen til MitID appen nemmere.

 • NemID er en sikker løsning i dag, men vi kan ikke være sikre på, at det bliver ved med at være tilfældet.

  MitID er bygget helt fra bunden på den måde, som gør systemet lettere og hurtigere at tilpasse, både i forhold til de krav og digitale trusler, som vil møde os i fremtiden.

 • Selvom du får MitID, skal du beholde NemID indtil videre. Det skal du, fordi der i en overgangsperiode kan være enkelte steder, hvor du stadig skal bruge NemID, indtil NemID er endeligt udfaset. Du får besked, når du ikke længere skal have NemID.

 • Alle med NemID skal have MitID – også selvom du bor i udlandet.

  Hvis du har net- eller mobilbank i en dansk eller grønlandsk bank, får du MitID via din net- eller mobilbank. Hvis ikke du har det, skal du have MitID på i en anden selvbetjeningsløsning. Du får besked, når du skal gøre noget.

Læs mere
Sådan kommer du i gang med MitID
Læs mere
Læs mere
Fra 6. oktober 2021 bliver NemID til MitID
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os