Større tekst
- 100% +
Læs op

Klimaiværksætter kommer ikke til at mangle venner

19. februar 2024

I 2022 blev Textile Change fra Vejle kåret som Årets Klimaiværksætter af Middelfart Sparekasse, og den ambitiøse og innovative virksomhed har store planer for de kommende år.

Byg noget

Tekstilbranchen har fået, og får stadig, sine klø for sit miljømæssige aftryk.

Nu er der dog udsigt til, at branchen får sig en ny bedste ven.

Textile Change er i hvert fald en virksomhed, som de fleste i den udskældte branche forståeligt gerne vil ”lege” med, og allerede her i begyndelsen af 2024 er der løbende dialog med flere store brands.

Det skyldes, at Vejle-virksomheden via unikke og patentbeskyttede teknologier ikke bare kan fjerne farvestoffer og farlige kemikalier fra tøjet – de kan også skille naturlige og syntetiske fibre fra hinanden, så man efter processen står med rene produkter, der kan genbruges til nyt tøj af lige så høj kvalitet som nye materialer.

– Fra 2025 er det slut med at brænde tekstilaffald af, men hvad gør vi så? Det er det, vi hos Textile Change er i gang med at løse, og lige præcis den slags dilemmaer er årsagen til, at jeg blev maskiningeniør. Vi har et problem – byg noget der kan løse det, siger Frederik Lykkebo med et skævt smil.

Ikke en billig proces

Han er bare 25 år og nybagt far, men allerede da han var barn, så de fleste, hvor han var på vej hen, når han for eksempel sad og pillede kobbertråde ud af ledninger.

For et år siden blev han en del af holdet hos Textile Change via sit kendskab til Ditte Højland (CEO og stifter af Textile Change), og i dag er han teknisk chef i en virksomhed, som har taget kampen op med de cirka 92 mio. tons tekstilaffald, som vi hvert år kører til deponi og forbrænding på verdensplan.

– Frem mod sommerferien har vi gang i en større fundraising, da planen er, at vi efter sommerferien går i gang med at designe og bygge vores demonstrationsanlæg, som skal håndtere 28 tons tekstilaffald pr. dag, fortæller Frederik Lykkebo.

Den proces tager med design, bygning og indkøring cirka to år, og det er ikke en billig proces – demonstrationsanlægget ventes at koste i omegnen af 200 mio. kroner.

Textile Change

Lokation: Vejle

Stiftet: 2019

Ejerkreds: Ditte Højland (CEO & founder), Emma Hostrup (COO & founder), Anders Reimer (CCO & co-founder), Anders Nielsen (finance manager & co-founder), Frederik Lykkebo (CTO), Anna Tode (projektleder), Adriana Valencia (maskiningeniør) og Caroline Danielsen (investor)

Antal medarbejdere: 8

Årets Klimaiværksætter: 2022

Der er nok til alle

Textile Change har siden etableringen sigtet efter et fuldskala-anlæg, som kan håndtere 100.000 tons tekstilaffald om året, men så er der fortsat 91,9 mio. tekstilaffald tilbage på verdensplan.

– Internationalt er der flere aktører, som arbejder med det samme som os, men jeg synes faktisk, der er et fornuftigt samarbejde mellem os – vi har alle en interesse i at klare den udfordring, vi er tvunget til at klare, siger Frederik Lykkebo og tilføjer:

– Og der er jo nok til alle, konstaterer han med reference til omfanget af tekstilaffald.

I dag bliver mindre end én pct. af hele verdens tekstilaffald genanvendt til nye tekstiler, men ifølge Frederik Lykkebo stiger efterspørgslen på genanvendte fibre markant de kommende år.

– Det er det, alle rapporter og eksperter konkluderer, og hvis det går sådan, vil der i 2030 være en enorm efterspørgsel på rene, genanvendte fibre.

Potentialet er overvældende

Frederik Lykkebo glæder sig over, at Textile Change har stærke partnere – for eksempel finske Valmet som skal bygge de anlæg, Frederik Lykkebo og kollegerne designer.

En del af arbejdstiden går også med at tale med store brands i tekstilbranchen om projekter og investeringsmuligheder.

Det er svært ikke at lade sig begejstre af Frederik Lykkebos engagement, som en til en matcher det generelle miljø hos Textile Change.

– Jeg er en nørdet opfindertype, og det er overvældende at tænke på potentialet i det, vi arbejder med i øjeblikket, som han siger.

Én ting er engagementet og ilden i øjnene, noget andet er, at der inde i Frederik Lykkebos 25-årige hjerne findes løsninger, der, sammen med den øvrige ekspertise hos Textile Change, er på vej til at skabe en længe ventet og ønsket revolution i tekstilbranchen.

Lige nu er fokus dog rettet mod fundraising, så det specialiserede arbejde med at designe og bygge demonstrationsanlægget kan komme i gang senere på året – på længere sigt handler det om fuldskala-anlæg i milliardklassen – og Textile Change kommer næppe til at mangle venner i tekstilbranchen.

Læs mere om Textile Change
Læs om Visibuilt og en sej thybo
Asfaltindustrien holder øje
Læs mere
Ambitionerne er fortsat tårnhøje
Sådan vandt Textile Change
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os