Større tekst
- 100% +
Læs op

Relationsarbejde i hjemlige omgivelser

7. december 2023

Baglandet Vejle er et møde- og rådgivningssted for mennesker, der er eller har været anbragt uden for hjemmet.

Forleden modtog parret bag, Svend Bladt og Anita Lorenzen, 20.000 kroner fra Middelfart Sparekasses Fællesskabspulje, men de leger ikke terapeuter, understreger de. De skaber derimod rammerne for et trygt og stabilt relationsarbejde, som hjælper nuværende og tidligere anbragte videre i livet.

Meget mere end en arbejdsplads

Det er som at træde ind i et hjem fra et boligmagasin.

Et hyggeligt og varmt hjem. Sildebensparket på gulvene, New Yorker-vinduer som rumdelere, smagfulde møbler og dejligt lysindfald.

Værterne har endda hjemmesko på, da de byder velkommen.

Det er dog en arbejdsplads, men Baglandet Vejle er en unik en af slagsen.

Og det hjemlige miljø er skabt bevidst med tanke på formålet.

Stabilt og trygt relationsarbejde

Når et menneske bliver en del af Baglandet Vejle, dekorerer den nye “Baglænder” sin egen kop, og koppen bliver ikke smidt ud, hvis forbindelsen brydes.

– Det kan jo være, at vedkommende vender tilbage, eller bare kommer på besøg en dag, og så skal koppen selvfølgelig være her.

Ordene kommer fra Anita Lorenzen, som sammen med sin kæreste Svend Bladt står bag Baglandet Vejle, og det er et meget fint billede på, hvad de sammen med en stribe frivillige og bestyrelsen skaber midt i Vejle – det handler om stabilt og trygt relationsarbejde i hjemlige rammer.

Parret udtrykker synlig glæde ved at byde John Hauge velkommen, og det hjælper selvfølgelig på det, at afdelingsdirektøren for Middelfart Sparekasse i Vejle har en check på 20.000 kroner med under armen.

Pengene stammer fra Fællesskabspuljen, som i år sender i alt 1,5 million kroner ud i lokalområdet hos Middelfart Sparekasses 15 afdelinger, og i Vejle er mere end 100 indstillinger af repræsentantskabsmedlemmer skåret ned til otte modtagere – Baglandet Vejle er én af dem.

I familiepleje efter eget ønske

Svend Bladt etablerede Baglandet Vejle i 2010, to år senere blev Anita Lorenzen en del af den daglige drift, og siden har duoen, som også danner par privat, skabt rammerne og en kultur, som gør det lettere for nuværende og tidligere anbragte at finde en vej i livet.

– Jeg kom efter eget ønske i familiepleje som 12-årig, og senere boede jeg to år i Fællesbo, fortæller Svend Bladt, som egentlig er uddannet slagter.

Han har dog også i mange år arbejdet på opholdssteder, som handicaphjælper, i bofællesskab for psykisk syge, som hybelleder i Fællesbo og som brevkasseredaktør i Børnetinget.

– Vi render ikke rundt og leger terapeuter og psykologer. Vi laver relationsarbejde i rammer, som minder om et stabilt og trygt hjem, siger han og tilføjer:

– Vi gør det med en kærlig hård hånd i ryggen på “Baglænderne”.

Tirsdag er en festdag

I Baglandet Vejle er der små minimumskrav, som Anita Lorenzen og Svend Bladt står fast på uanset hvad, for det handler om at spille hinanden gode, som de siger – og at opføre sig ordentligt.

– Vi er der som dem, der tager styringen, inden ting eller episoder kører af sporet, fortæller Anita Lorenzen, der er uddannet grafiker men siden 2012 har været en del af Baglandet Vejle.

Tirsdag er ugens festdag, for den dag bydes der på mad og hygge med forskellige spil, hvis der er lyst til det – og “Baglænderne” kan i forbindelse med fødselsdage bestemme menuen, hvilket giver alt fra maskeret blomkål over lasagne til fine bøffer.

– Vi er meget glade for donationen, og pengene skal helt sikkert gå til en eller anden aktivitet ud af huset. Måske spørger vi “Baglænderne”, hvad de kunne tænke sig, siger Anita Lorenzen.

Modtagere i Vejle

Afdelingsdirektør John Hauge besøger alle modtagere for at overrække dem checken og fortælle lidt om Middelfart Sparekasse og Fællesskabspuljen.

– Samtidig og ikke mindst møder jeg de mange frivillige ildsjæle på deres hjemmebane, og det er  bare en god oplevelse. Der kommer så mange fantastiske varme fortællinger ud af mine besøg, og det er altid  både givende og inspirerende, siger John Hauge.

Årets modtagere i Vejle kan du se på nedenstående liste:

 • Frivilligcenter Billund
 • Vejle Kammeraterne
 • Badelaug Ibæk Strandvej
 • Baglandet Vejle
 • Café Parasollen
 • Brejning Bådklub
 • HIVO Handicappedes Idrætsforening
 • SIND Vejle
Kort om Baglandet Vejle
 • Har eksisteret siden 2010
 • Stedet drives af stifter Svend Bladt og kæresten Anita Lorenzen
 • Baglandet Vejle har til huse på Gunhilds Plads midt i Vejle
 • Det er et møde- og rådgivningssted for mennesker, som er eller har været anbragt uden for hjemmet
 • Baglandet Vejle er et frivilligt og gratis tilbud uden henvisningskrav
 • Der foretages ingen registreringer eller lignende på “Baglænderne”
 • De tilbydes et rart mødested, personlige samtaler, bisidderordning, rådgivning og sommerlejr
 • Der er aldrig egenbetaling på stedets aktiviteter
Vil du med?
Søg en af de ledige stillinger i Middelfart Sparekasse
Læs mere
Fælles om
Millionbeløb uddelt til fællesskabet
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os