Større tekst
- 100% +
Læs op

Til fælles bedste:

Flemming Møldrup: - Vi har alle brug for at være en del af noget større

25. maj 2023

Mennesket er et socialt væsen med et helt basalt behov for at føle sig som en del af en flok, og tætte relationer har stor betydning for vores livskvalitet. Derfor er det vigtigere end nogensinde at styrke fællesskaberne. Det siger Flemming Møldrup, som har hjulpet Middelfart Sparekasse med at udvikle en strategi for fremtiden.

Flemming Møldrup var meget optaget af, hvordan vi skulle styrke vores bidrag til fællesskaberne. Her kan du læse hvorfor.

Meningsfulde fællesskaber

Menneskets behov for at føle sig som en del af en flok er nærmest på linje med vand og mad. Det er simpelthen indbygget i os, fordi fællesskabet evolutionært set har øget vores chance for overlevelse markant. Vi er med andre ord et flokdyr.

I fortiden var det et mere lavpraktisk spørgsmål om at kunne holde varmen om natten, jage i flok og overkomme trusler udefra. Den slags udfordringer har danskerne selvfølgelig ikke i dag, men det ligger stadig dybt i vores natur, og derfor betyder det så meget for os at føle, at vi er en del af et fællesskab. Og det er netop en vigtig pointe, at man skal FØLE sig som en del af fællesskabet.

Man kan sagtens befinde sig sammen med andre mennesker uden at føle sig som en del af fællesskabet. Det handler om at føle, at man hører til blandt dem, man er sammen med. Det er derfor, man sagtens kan føle ensomhed, selv om man er omgivet af mennesker.

Der opstår ikke nødvendigvis en fællesskabsfølelse, bare fordi man er flere sammen om et eller andet. Et godt fællesskab handler om at opleve, at man er sammen om noget og føle, at man kan være noget for nogen.

I foreningslivet møder vi ofte ligesindede, som er der af lyst, og det skaber et godt udgangspunkt for at opbygge relationer og blive en del af et meningsfuldt fællesskab.

Fællesskaber giver overskud

Jo mere inkluderende og levende fællesskaber, vi har, desto mere overskud får vi til os selv og til hinanden. Vi blomstrer, når vi tager hånd om hinanden, vi vokser, når vi bliver set, og mennesker flytter sig, når de er i tillidsfulde fællesskaber.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at foreningerne står stærkt og arbejder aktivt for at skabe inkluderende fællesskaber. Og derfor er det afgørende at bakke op om foreningslivet ude i lokalområderne. Gennem foreningerne har vi alle muligheden for at skabe gode og meningsfulde fællesskaber, hvor der også er plads til dem, som ellers står udenfor.

I det hele taget kunne vi alle sammen godt være lidt mere bevidste om vores omgivelser i hverdagens fællesskaber. Det gælder for eksempel også på arbejdspladsen.

Hvornår har du sidst tænkt over, om folk omkring dig rent faktisk føler sig som en del af fællesskabet?

Vi gider dem, der gider andre
I Middelfart Sparekasse bakker vi op om livet efter fyraften
Læs mere
Læs mere her
Har du et godt formål, vi skal støtte?
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os