Større tekst
- 100% +
Læs op

Lillebælt Smakkelaug

Fællesskab for fulde sejl

18. november 2022

Hver tirsdag året rundt mødes Lillebælt Smakkelaug ved værftsbygningerne i Middelfart Gammel Havn. De historiske smakkejoller er omdrejningspunkt for foreningens forskellige aktiviteter, men det er i fællesskabet og sammenholdet, smakkelaugets ånd skal findes.

Hver tirsdag – året rundt

En flok mænd er forsamlet på bådebroen ud for de nye jollehuse i Middelfart Gammel Havn. Snakken går, og humøret er højt.

Aftensolen hænger lavt over Kongebroskoven, og de lange skygger fra trækronerne vidner om, at sæsonen så småt er ved at gå på hæld. Efterårsvejret viser sig denne aften fra sin bedste side, og en jolle med tre mand er allerede på vej ud i Lillebælt.

Den skyder en fin fart, og snart lyses sejlene op i dagens sidste sol, som stadig kan nås ude midt på bæltet.

Det er tirsdag. Klokken har rundet 18.00, og mændene på bådebroen foran jollehusene er medlemmer af Lillebælt Smakkelaug.

Her mødes de hver tirsdag. Året rundt. Når vejrforholdene er til det, starter aftenen med en tur ud på vandet i en af laugets historiske joller. Er det ikke vejr til at sejle, er der andre opgaver at tage fat på i værkstedet, hvor duften af træ, olie, tjære og tovværk sætter sanserne på overarbejde og vidner om det historiske håndværk, der holdes i hævd i Middelfarts gamle værftsbygninger.

I vinterhalvåret tages jollerne op af vandet, og så bruger laugets medlemmer tiden på at vedligeholde og klargøre grej og både til næste sæson. Der er altid noget at tage fat på – og ellers kan man jo altid få sig en kop kaffe og en sludder.

Søren Johansen, oldermand i Lillebælt Smakkelaug, mødes hver tirsdag i værftsbygningerne i Middelfart Gammel Havn. Det er tirsdag. Klokken har rundet 18.00, og mændene på bådebroen foran jollehusene er medlemmer af Lillebælt Smakkelaug.

Vi er her for det sociale

I vinterhalvåret tages jollerne op af vandet, og så bruger laugets medlemmer tiden på at vedligeholde og klargøre grej og både til næste sæson. Der er altid noget at tage fat på – og ellers kan man jo altid få sig en kop kaffe og en sludder.

For det er ikke sejlturene, som troligt får medlemmerne i Lillebælt Smakkelaug til tirsdag efter tirsdag at køre fra til Middelfart fra hele Fyn og Trekantområdet – det er fællesskabet.

– Det er jo først og fremmest det sociale, vi er her for, siger oldermand Søren Johansen, som bakkes op af de andre mænd på badebroen, inden han med stor entusiasme viser rundt i de flotte jollehuse, som foreningen også har været med til at opføre.

– Det er nok fælles for os alle, at vi godt kan lide atmosfæren omkring bådene og værkstedet, men det er bestemt ikke noget krav, at man ved en masse om sejlads og træbåde i forvejen. Vi er her for at hygge os sammen, og alle er velkomne i foreningen. Folk har også meget forskellig baggrund. Vi har en del, som er vant til at bruge hænderne. Nogle har selv rodet med træbåde i mange år – og vi har også pensionerede bådebyggere, som har levet af det – men de er kun glade for at dele ud af deres viden, fortæller oldermanden, som selv har været medlem af smakkelauget i over 15 år.

Fakta

Lillebælt Smakkelaug – Stiftet 21. oktober 1993 

Grundlagt med henblik på at restaurere, bygge, sejle og beskrive egnstypiske joller. Desuden er det foreningens formål at beskrive kystkulturen i nærområdet. Dvs. kyststrækningen fra Assens til Båring og fra Arøsund til Trelde Næs på jyllandssiden.

Lauget har cirka 140 medlemmer.

Laugets medlemmer mødes hver tirsdag året rundt i værftslokalerne i Middelfart Gammel Havn – og har derudover en række forskellige sociale arrangementer i løbet af året.

Læs mere om Lillebælt Smakkelaug her >>

Læs mere her
Tusindvis gik med i kampen mod ensomhed
Læs mere
Læs mere her
Se hvem vi støtter og søg sponsorat
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os