Aldersopsparing - opsparing til de unyttige ting

Opsparing til dine drømme

Aldersopsparing adskiller sig fra andre pensionsformer ved, at du kan få det opsparede beløb udbetalt på én gang. Man kan sige, at alderspensionen er din opsparing til dine drømme, eller de unyttige ting som Dronning Margrethe kaldte det i sin nytårstale.

Derfor er aldersopsparingen et godt supplement til andre pensioner. Hvis du planlægger en jordomrejse, at købe en veteranbil, eller hvad din drøm måtte være, så kan du begynde planlægningen og opsparingen allerede nu.

Fordele ved en aldersopsparing

  • Aldersopsparing modregnes ikke i folkepensionen
  • Du skal ikke betale skat eller afgift af udbetalingerne fra din aldersopsparing, da du ikke har fået fradrag for dine indbetalinger
  • Du kan indbetale på din aldersopsparing, selvom du allerede har fået en udbetaling
  • Opsparingen kan udbetales fra den dag, du når din pensionsudbetalingsalder og 20 år frem
  • Alle kan oprette en aldersopsparing – helt indtil 20 år efter, du har nået din pensionsudbetalingsalder.

Hvad er min pensionsudbetalingsalder?

Din pensionsudbetalingsalder afhænger af, hvornår du har oprettet din pensionsordning:

  • Er aftalen oprettet før 1. maj 2007 er din pensionsudbetalingsalder 60 år
  • Er aftalen oprettet i perioden 1. maj 2007 til 31. december 2017 er pensionsudbetalingsalderen fem før din folkepensionsalder
  • Er aftalen oprettet fra 1. januar 2018 er pensionsudbetalingsalderen tre år før folkepensionsalderen.

 

Hvor meget kan du indbetale?

Den maksimale årlige indbetaling på en aldersopsparing er 5.100 kr. indtil fem år før folkepensionsalderen. De sidste fem år kan du indbetale 46.000 kr. på ordningen (2018-tal). Bemærk, at folkepensionsalderen ændres i disse år, og din pensionsalder afhænger af din fødselsdato. Du kan se en oversigt her. Bemærk, at tallene i skemaet er vejledende, da folkepensionsalderen ændres løbende i takt med, at vores gennemsnitlige levealder ændrer sig.

Hvis du har indbetalt for meget

Du har mulighed for at overføre det for meget indbetalte beløb til en ratepension eller en livrentepension, forudsat at der er plads til det indenfor indbetalingsloftet. Vælger du denne løsning, er afgiften 4 procent. Samtidig vil du opnå fradrag for det beløb, der overføres til ratepension eller livrente.

I Middelfart Sparekasse holder vi øje med at du ikke indbetaler mere end det maksimale beløb. Det kræver dog, at du giver os besked, hvis du har flere aldersopsparinger, eksempelvis via din arbejdsmarkedspension.

Har du en kapitalpension?

Har du tidligere oprettet en kapitalpension, kan du vælge at ændre den til en aldersopsparing. Hvis din kapitalpension er oprettet før 1. maj 2007 og kan udbetales fx allerede når du fylder 60 år, kan du fastholde den lave pensionsudbetalingsalder, selvom du ændrer den til en aldersopsparing.

Hvem arver din aldersopsparing?

Som udgangspunkt vil det være din nærmeste pårørende, der arver din aldersopsparing. Hvem der anses for at være din nærmeste pårørende afhænger dog af, hvornår du har oprettet din aldersopsparing, lavet ændringer i din opsparing, eller om du har fx testamente. Se mere om begunstigelse her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret med, hvad der sker i Sparekassen. Samtidig er du med i konkurrencen om et gavekort á 500 kroner.

Tilmeld nyhedsbrev

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen.

Det er gratis at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Læs mere om nyhedsbrevet her