3 ud af 4 teenagere vil helst lære om privatøkonomi fra deres forældre, og unge helt op i 20’erne betragter stadig deres forældre som den vigtigste kilde til viden om privatøkonomi.
Større tekst
- 100% +
Læs op

Unge og økonomi

Tillykke med teenageren

De fleste teenagere vil allerhelst lære om penge hjemmefra – faktisk siger 3 ud af 4, at de helst vil lære om privatøkonomi fra deres forældre. Og mange unge op i 20’erne ser stadig mor og far som den vigtigste kilde til viden om økonomi.

Måske synes du, det er lidt svært at tage hul på snakken om penge. Det er helt naturligt – men du behøver hverken være økonom eller have styr på alle detaljer om renter og gebyrer. Det vigtigste er, at du viser vejen og hjælper dit barn med at få nogle sunde vaner.

En lille snak er meget bedre end ingen snak. Og det gør en stor forskel, at I får talt om økonomi i det små – gerne allerede fra dit barn er ung.

 

 

Der sker meget i livet, når man bliver teenager. Måske får man sit første fritidsjob, og penge begynder at fylde mere – både når der skal shoppes, hygges på café eller i biografen.

Samtidig åbner der sig nye muligheder som fx MobilePay og MitID, som giver både mere frihed og ansvar i hverdagen.

Nogle af de ting, der er vigtige at vide mere om, har vi samlet her på siden.

Spørgsmål & svar

  • Du kan starte en opsparing ved at bede din rådgiver om at oprette en opsparingskonto.

    Spørg din rådgiver eller snak med din forældre om de forskellige muligheder for at få en bedre forrentning på din opsparing.

  • Ja, men det kræver samtykke fra dine forældre. Du kan investere gennem en børneopsparingskonto eller andre investeringsmuligheder, som Middelfart Sparekasse tilbyder.

    Dig og dine forældre er altid velkomne til at spørge jeres rådgiver om mulighederne eller finde inspiration på vores hjemmeside.

  • En børneopsparing giver bedre renter og er skattefri op til et vist beløb. Pengene er bundet i minimum 7 år, og den kan tidligst blive udbetalt, når du fylder 14 år.

  • Find ud af, hvor mange penge du har

    • Tænk på, hvor mange penge du får hver måned. Det kan være fra lommepenge, gaver eller et fritidsjob.

    Se på, hvad du bruger dine penge på

    • Skriv ned alt, hvad du bruger dine penge på, f.eks. snacks, legetøj, spil, biografbilletter osv.

    Del dine udgifter op

    • Lav to lister: én for ting, du skal betale for hver måned (som din mobiltelefon) og én for ting, du gerne vil købe (som slik og spil).

    Hold styr på dine penge

    • Hver måned kan du tjekke, om du har brugt penge som planlagt. Hvis du har brugt for meget, kan du prøve at bruge mindre næste måned.

    Brug hjælpemidler

    • Du kan bruge en app eller et stykke papir til at skrive dine indtægter og udgifter ned. Det gør det nemmere at holde styr på dine penge.
  • Et budget hjælper dig med at holde styr på dine penge, så du ikke bruger mere, end du har. Det kan også hjælpe dig med at spare op til ting, du gerne vil have i fremtiden.

  • Spær straks dit kort. Du kan enten gøre det via netbanken/mobilbanken eller ved at ringe til Middelfart Sparekasse på tlf. 64 22 22 22.

    Læs mere om spærring af kort og MitID >>

  • Når man bliver 15 år, begynder det offentlige automatisk at sende digital post via borger.dk. Adgangsnøglen til postkassen er MitID, som man selv skal bestille på www.mitid.dk.

    e-Boks bruges af både offentlige og private virksomheder, og her skal man selv tilmelde sig. Danske Bank bruger også e-Boks. Dit barn skal tilmelde sig på www.eboks.dk for at få adgang til posten. Husk at downloade appen til e-Boks.

  • Vi anbefaler, at alle unge lader deres Danske Ung-konto være en NemKonto – især hvis de har fritidsjob. Man kan få NemKonto tilknyttet en konto, når man er 13 år. NemKonto er den konto, som de offentlige myndigheder har registreret, f.eks. skatteforvaltningen. 

    Læs mere om unge og NemKonto på www.nemkonto.dk 

Klæd dig selv og din teenager på til det digitale Danmark

På www.borger.dk/forældreguide kan du læse meget mere om unge og det digitale offentlige Danmark. 

Læs mere
Gode råd til konfirmationspengene
Læs mere Gode råd til konfirmationspengene
Prøv beregneren
Spar op - se hvor meget det kan blive til
Læs mere Spar op - se hvor meget det kan blive til
Læs mere
Undgå at blive muldyr for kriminelle
Læs mere Undgå at blive muldyr for kriminelle
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os