Er sendt i byen
– Det er selvfølgelig ikke nogen af jer …, men måske jeres nabo engang har trykket på et link i en mail eller sms …
Både tilhørere og Vibeke trækker lidt på smilebåndet.
Hun er sammen med sin kollega Signe en del af Fraud-teamet i Middelfart Sparekasse – et hold af dedikerede og dygtige medarbejdere som hjælper kunder, der udsættes for digital svindel – men denne dag er de sendt i byen for at give indblik og gode råd i forhold til de svindlere, som på daglig basis forsøger at stjæle dine penge.
– Og svindlerne er rasende dygtige, understreger Vibeke.
Vi er i Egeskov Forsamlingshus, hvor medlemmer fra Trekantens Familie- og Kulturforening er samlet for at blive klogere på, hvordan svindlerne arbejder, og hvad man som offer skal gøre, hvis skaden er sket.
Er flyttet ind i folks stuer
Udviklingen med digital svindel har været eksplosiv – for fem år siden var der måske en enkelt sag om netbankssvindel årligt – i dag sker det ugentligt, mens kortmisbrug desværre er en daglig begivenhed.
– Der var i 2023 nul bankrøverier i Danmark. Det skyldes, at svindel og røveri er flyttet ind i folks stuer, som Vibeke forklarer, mens Signe gennemgår de seks forskellige typer af svindel, som de arbejder med.
Kortsvindel, netbank-svindel, kærlighedssvindel, investeringssvindel, virksomhedssvindel samt fakturasvindel er det, som typisk lander på bordet hos Fraud-teamet, og metoderne, der bliver brugt af svindlerne, udvikler sig nærmest fra dag til dag.
Nye numre kommer til
Et af de nyeste numre fra svindlerne er, at de via mobiltelefoner eller Messenger får adgang til børn eller børnebørns konti, og så beder de forældre eller bedsteforældre om at overføre et beløb.
– Beskederne kommer jo rent faktisk fra de rigtige konti, på Messenger kan det endda været i en tråd, som er i gang, så når du uopfordret bliver bedt om at overføre penge, er det en god idé lige at ringe vedkommende op, fortæller Signe, mens Vibeke forklarer om en anden yndet model blandt svindlere.
– Privat samhandel holder de meget af, og det udvikler sig typisk på den måde, at svindlerne siger, de ikke har mulighed for at hente varen, de har købt, så de sender lige et link fra en fragtmand. Når du sælger eller køber privat, er der to vigtige ting at sige – det fysiske møde er at foretrække, og tjek altid på egen konto, om pengene er gået ind, hvis du er sælger. Det er ikke nok at se det på købers telefon.
Træk vejret et par gange
Generelt lød rådene blandt andet, at man ALDRIG skal udlevere sine MitID-oplysninger, kortoplysninger eller koder til andre, og undlad at klikke på link i en sms eller mail, du ikke har bedt om.
– Hvis noget virker underligt eller skal gå meget stærkt, så træk lige vejret et par gange og overvej, hvad det er. Hvis noget er for godt til at være sandt, er det sikkert præcis sådan, det forholder sig, lyder det fra Signe og Vibeke, der også fortæller, at svindlerne ved alt om, hvordan den menneskelige hjerne fungerer.
Og at mange af os hele tiden venter på en pakke, hvorfor PostNord eller DAO ofte er afsender på svindlernes forsøg på at snyde dig.
– Vi skal i fællesskab forsøge at stikke kæppe i hjulene hos svindlerne hele tiden, og det kan vi ved at hjælpe hinanden med at fokusere på problemet, siger Vibeke og tilføjer:
– Hvis skaden er sket, betyder hastighed rigtig meget, for så kan vi nemlig nå at stoppe en del, og det er altså det fedeste at stoppe en overførsel, siger Vibeke, mens hun smiler, som har hun lige fået første servering på en trestjernet Michelin-restaurant.
– Så sidder svindlerne der og venter på en overførsel, og men der kommer ingenting.
Nu smiler alle i Egeskov Forsamlingshus, og det er skadefro smil.