Større tekst
- 100% +
Læs op

Selvledelse og bløde værdier førte til jobbet som afdelingsdirektør

25. juni 2024

Ann Merete Kongensgaard er en af de få kvinder på ledelsesniveau i finanssektoren, men det gør hende ikke sur – i stedet glæder hun sig over at være på en arbejdsplads, hvor ingen med lederambitioner holdes nede.

Faldt for klangen

Hun var et godt sted i den finansielle sektor.

Der var ingen aktuelle planer om jobskifte, men der var alligevel noget i jobopslaget fra Middelfart Sparekasse, der fangede Ann Merete Kongensgaards interesse.

– Det var noget med klangen i opslaget – mange bløde værdier blev nævnt, og derudover betød det også meget for mig, at selvledelse var nævnt, husker hun.

Siden november 2021 har hun været afdelingsdirektør hos Middelfart Sparekasse på Herningvej 37 i Silkeborg, og dermed symboliserer hun en positiv udvikling mod en mere balanceret kønsdiversitet blandt ledere i landets penge- og realkreditinstitutter.

For få gør brug af det

Der er dog stadig vej at gå, når vi taler topledelse – ifølge Børsen, der har undersøgt 50 danske banker og sparekasser, findes der blot to kvinder på posten som administrerende direktør, mens antallet af kvinder blandt 98 direktionsmedlemmer er otte.

Hos Middelfart Sparekasse udgøres direktionen af administrerende direktør Martin Baltser og direktør Jette Rosenberg, men den ligelige fordeling i topledelsen betyder ikke, at det målrettede arbejde med kønsdiversitet i virksomheden, er afsluttet.

Alle medarbejderne skal, uanset køn, opleve, at de har samme muligheder for karriere og lederstillinger, og det er en vedvarende og strategisk ambition, at andelen af kvinder i den brede ledergruppe over de kommende år øges fra de nuværende 32 procent.

– Det er min klare opfattelse, at der hos Middelfart Sparekasse ikke findes forhindringer i forhold til at gøre karriere som kvinde – men ifølge data er der desværre for få, der gør brug af det, konstaterer Ann Merete Kongensgaard.

Mor som lysende forbillede

Hun mener, der er flere forklaringer på, at verden ser ud, som den gør i finansverdenen – blandt andet at kvinder i den finansielle sektor skal have et lidt kraftigere puf i retning af lederstillinger end ellers.

– Mange kvindelige rådgivere søger i retning af privatdelen, der rummer blødere dele som bolig og familie, men mange afdelingsdirektører udklækkes fra erhvervsafdelinger, så det bidrager måske også til det samlede billede i forhold til kønsdiversitet i sektoren.

Da Ann Merete Kongensgaard voksede op i Ry, var det i bevidstheden om, at piger kan præcis det samme som drenge, og var hun i tvivl, kunne hun bare kigge på sin mor.

– Hun gjorde det ret tydeligt for min søster og mig, at kønnet begrænser ingen eller noget, siger hun, hvilket blandt andet underbygges af, at Ann Merete Kongensgaard ikke er for fin til at feje udenfor, hvis en bil har kørt sten og grus ind på matriklen ved sparekassen.

Holder af den daglige drift

Generelt er afdelingsdirektøren fra Silkeborg ikke umiddelbart den store tilhænger af kønskvoter, men helt afvisende er hun dog ikke.

– Måske det er nødvendigt i en afgrænset periode i den finansielle sektor. Jeg er dog lidt vaklende, for alle køn skal jo gå ind i et job, fordi de vil det og ikke fordi, der er kønskvoter.

Hun befinder sig glimrende i et job, der både rummer ledelse men også kontakt med kunder og samarbejdspartnere.

– Jeg holder af den daglige drift, og jeg engagerer mig, som var det min egen virksomhed. Variationen i mit arbejde er en stor drivkraft, og min favoritdisciplin er ikke mange interne møder hver dag, siger Ann Merete Kongensgaard og tilføjer hurtigt:

– Jeg skal ud til netværksmøder og byfester og alt derimellem, hvilket der heldigvis er rig mulighed for som afdelingsdirektør.

Kønsdiversitet er et vedvarende tema

Generelt ser det godt ud i Middelfart Sparekasse, når snakken falder på kønsdiversitet.

I 2023 var der en lille overvægt af kvinder i medarbejderstaben, og ifølge HR-direktør Helle Lund Gregersen er kønsdiversitet et vedvarende tema.

– Vi er selvfølgelig opmærksomme på det løbende, og da vi på et tidspunkt var lidt udfordret på kvinder i vores ledelseslag, intensiverede vi arbejdet med at finde de rette kvindelige kandidater, fortæller hun.

I samme åndedrag understreger HR-direktøren dog, at det til enhver tid er de faglige og menneskelige kvaliteter, der er afgørende i rekrutteringsfasen.

– 32 procent af vores ledere er kvinder, og det er et tal, vi forsøger at hæve over de kommende år. På den måde arbejder vi løbende med mange former for diversitet i vores organisation, siger Helle Lund Gregersen, der sidst på året sætter gang i et afklaringsforløb med unge medarbejdere, der overvejer at gå ledelsesvejen.

I ansøgerfeltet er der en overvægt af kvinder.

De unge
Åbenhed og tillid i fokus
Læs mere
Kom med på holdet
Vil du være kunde?
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os