Hvilket lån skal du vælge, når du køber drømme-sommerhuset?

19. maj 2020

Corona-virussen har været omdrejningspunktet for foråret 2020, hvilket betyder, at danskerne ser frem mod en sommerferie, der for de flestes vedkommende vil blive holdt i Danmark. Ændringerne i vores sommerferieplaner kan tydeligt ses på salget af sommerhuse, der foreløbigt er steget under krisen.

Jeg føler, at vi står i det mest forsømte forår i min levetid. Og jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der overvejer, hvad jeg skal i min sommerferie, nu hvor en udlandsrejse ser ud til at have lange udsigter. Og der er et sommerhus jo en god måde at sikre feriestemningen og nogle gode oplevelser til sommer”, siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Er du en af de mange, der er ude at se på sommerhus i disse dage, eller overvejer du, om du har plads i din privatøkonomi til at købe et sommerhus, så kan du her få inspiration til dine muligheder.

”Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente nok en overvejelse værd. Vil du gerne benytte dig af de meget lave renter, vi ser lige nu, og tror du, at de forbliver lave, så kan du vælge et lån med variabel rente”, siger Sune Malthe-Thagaard og fortsætter:

”Hvis variabel rente er noget for dig, så er der endnu en ting, som du kan overveje, nemlig om et fleksibelt lån er tiltalende. Her kan et F-kort-lån eller RenteMax-lån være en mulighed, fordi de to låntyper giver dig mere frihed til at slå afdragsfrihed til og fra eller forkorte løbetiden på et tidspunkt og senere forlænge igen. Det kræver blot en aftale om ændring af lånet i stedet for at skulle lægge hele lånet om”.

F-kort er det lån, der har den korteste rentebinding, så renten kan ændre sig hvert halve år. Det samme gælder RenteMax-lån, der dog samtidig har et 5- eller 10-årigt renteloft.

Når danskerne skal vælge, hvilken type lån der skal finansiere drømmen om et sommerhus, er de ikke i tvivl. Næsten tre ud af fire, der har købt sommerhus i 2020, tager et lån med fast rente i 30 år. Og det er der en helt naturlig forklaring på, vurderer Sune Malthe-Thagaard.

”Du kan låne til boliger og sommerhuse, hvor du i hele lånets løbetid betaler en fast rente, der er historisk lav, når vi kigger både 10, 20 og 30 år tilbage. Ja, selv hvis vi ser over 100 og 150 år tilbage, er niveauet lavt uden sammenligning. Du skal samtidig ikke betale meget mere om måneden, når du vælger en fast rente i 30 år i forhold til et lån med en rente, der kan variere i løbet af lånets løbetid. Sikkerhed for, hvad du skal betale i fremtiden, er med andre ord meget billigt for tiden”, siger han.

Du er altid velkommen til at kontakte os

Overvejer du at købe sommerhus, eller har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Book møde Ring mig op
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os