Større tekst
- 100% +
Læs op

Genbrug: Gamle tryksager får nyt liv

12. november 2021

Middelfart Sparekasse har netop modtaget 1500 flotte, håndlavede kort fra Odense-virksomheden Papirværk. Det særlige ved kortene er, at de er skabt 100 procent af papiraffald fra Sparekassen.

Thomas Bo Jørgensen står med en stak rustikke papirkort i hænderne. Han lader sine fingre glide hen over dem og spørger nysgerrigt ind til processen bag. Han er afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasse i Odense, og kortene er nogle af de 1500 unikke, håndlavede kort, virksomheden Papirværk har fremstillet ud af gamle årsrapporter og andre publikationer fra Sparekassen.

Bag Papirværk står Jonas Thorup Langelund, som personligt er mødt op for at aflevere kortene. Cyklende på den eldrevne ladcykel, som Middelfart Sparekasse har været med til at finansiere, så Papirværk kan indsamle papiraffald i rundt i Odense uden at være afhængig af en bil.

Jonas Thorup Langelund fortæller indlevende om processen. Kortene er fremstillet udelukkende ved brug af vand, papiraffald og håndkraft.

Det er tanken, at kortene til Sparekassen skal bruges som lykønskningskort, der kan sprede glæde blandt kunder og kolleger. Og så skal samarbejdet med Papirværk desuden sætte fokus på, hvordan et pengeinstitut helt konkret kan arbejde med FN’s verdensmål nummer 12 om ansvarligt forbrug og produktion.

Papiraffald i cirkulation

Ideen til Papirværk fik Jonas Thorup Langelund i sin tid på Syddansk Universitet, hvor han til stadighed undrede sig over, hvor meget papir, der egentlig blev smidt ud på daglig basis. Det fik ham til at tænke i konstruktive løsninger, og snart stod han og eksperimenterede med at lave papir i sit køkken.

Det ene tog det andet, og i dag har han et værksted og en startup, der samarbejder med flere kommuner og store virksomheder om at genanvende deres kasserede ressourcer.

Gennem Papirværk kan papiret cirkulere tilbage til kunden i form af eksempelvis kort med unikke detaljer, som viser, at det netop er kundens eget affald, der er blevet genanvendt. Ambitionen er, at virksomhedernes papir aldrig skal blive til affald, som sendes til forbrænding.

Middelfart Sparekasse har modtaget 1500 håndlavede kort fra Odense-virksomheden Papirværk. Det særlige ved kortene er, at de er skabt 100 procent af papiraffald fra Sparekassen.

Skoleklasse vinder 10.000 kroner

Motivet på de kort, som Sparekassen har fået fremstillet, er tegnet af elever fra Fjeldsted-Harndrup Skole.

I forbindelse med samarbejdet blev der udskrevet en tegnekonkurrence blandt alle 2. klasser i Middelfart Kommune, og her blev det altså 2. klasse på Fjeldsted-Harndrup skole, som blev udtrukket som vinder og modtog et gavekort på 10.000 kroner fra Middelfart Sparekasse som hovedpræmie i konkurrencen.

Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os