Større tekst
- 100% +
Læs op

Ny mulighed for skattefri udbetaling af efterløn

1. februar 2022

Det er nu, at de næsten 330.000 danskere, der indbetaler til efterløn, får mulighed for at træde ud af ordningen og få deres efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Muligheden gælder i første halvdel af 2022. 

Det sker med baggrund i danskernes mulighed for ret til tidlig pension, hvor de med et langt arbejdsliv har mulighed for at benytte sig af tidlig pension i op til tre år før folkepensionsalderen.

Ikke nødvendigvis den bedste løsning

Det lyder jo umiddelbart fristende, men det er vigtigt at tænke sig godt om. Vælger man den skattefrie udbetaling og dermed udmeldelse af efterlønsordningen, så frasiger man sig nogle andre muligheder. 

Du mister retten til et seniorjob

Et væsentligt punkt i efterlønsordningen er retten til et seniorjob – af mange betragtet som noget, der skaber tryghed i overgangen fra arbejdsmarkedet til efterløn og pension.

Har du opbrugt din dagpengeret mindre end fem år før efterlønsalderen og ikke selv har fundet et job, har kommunen pligt til at tilbyde dig ansættelse på overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår. Men den pligt ophører altså, hvis du vælger at få din efterløn udbetalt.

Tidlig pension kan være et alternativ

Overvejer du at stoppe før din folkepensionsalder, kan du alternativt søge tidlig pension – den såkaldte Arne-pension, hvis du har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år. Den gør det muligt at stoppe et til tre år før folkepensionsalderen. For 2022 er den maksimale ydelse 13.740 kroner om måneden – før skat og modregning af eventuelle pensioner.

Er du først gået på tidlig pension og har fået udbetalt dit efterlønsbidrag, kan du ikke fortryde efterfølgende.

Hold fast i din efterløn …

Hold fast i din efterløn, hvis du forventer at arbejde frem til folkepensionsalderen. Du mister også muligheden for det skattefrie beløb, du ellers kan optjene ved at fortsætte med at arbejde. Du kan som udgangspunkt optjene til den skattefri præmie i de sidste tre år før folkepensionsalderen. For hver gang, du har arbejdet 481 timer – svarende til et fuldtidsarbejde på 37 timer i tre måneder, optjener du en præmieportion.

En skattefri præmieportion er i 2022 på 13.933 kroner for fuldtidsforsikrede. Ved fuldtidsarbejde i de sidste tre år før folkepensionsalderen opnår du en samlet skattefri præmie på 167.196 kroner. Hvis du forventer at arbejde frem mod folkepensionsalderen, giver det god mening at holde fast i din efterlønsordning frem for at få udbetalt pengene nu.

1. januar til 30. juni 2022

Hvis du ikke forventer at skulle gå på efterløn, bør du have de nævnte forhold med i tankerne, inden du melder dig ud af efterlønsordningen. Vær opmærksom på, at du altid kan melde dig ud af efterlønsordningen – dog på andre vilkår end dem, du kan benytte i første halvdel af 2022.

De penge, du har indbetalt, er dine egne og går ikke tabt. Som hovedregel får du overført pengene til din pensionsordning. Kun i perioden 1. januar til 30. juni 2022 kan du få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit og kontant uden andet krav, end at du søger det.

Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os