Større tekst
- 100% +
Læs op

Forberedelse er afgørende i jagten på en andelsbolig

13. juni 2024

Markedet for andelsboliger er attraktivt, så god forberedelse er vigtig, da der ofte skal træffes hurtige beslutninger om køb eller ej.

De fleste er sunde

Specielt i de større byer er andelsboliger en populær boligform, og det er der flere grunde til – en af dem er prisen.

Hos Middelfart Sparekasse er Mads Lustrup en af flere kompetente medarbejdere med erfaring fra og indsigt i andelsboligmarkedet.

Afdelingsdirektøren fra vores afdeling i København peger blandt andet på vigtigheden af at undersøge andelsboligforeningen inden et køb.

– De fleste foreninger er sunde og veldrevne, men der findes eksempler på foreninger, der ikke er i så god stand, siger Mads Lustrup.

Brug lidt ekstra tid

Andelsboligmarkedet er attraktivt, og det betyder blandt andet, at man sjældent har god tid til at beslutte sig for et køb, og en god forberedelse giver et fundament, hvor hurtige beslutninger kan træffes.

– Vi kan hjælpe med at skabe et sikkert fundament, så du som boligkøber står godt rustet i kapløbet om en andelsbolig. Det er vores erfaring, at det altid er en god idé at bruge lidt ekstra tid på at vurdere, om en andelsbolig er et godt køb, eller om man skal holde sig fra den, fortæller Mads Lustrup, som i faktaboksen giver fem bud på gode ting at gøre inden køb af andelsbolig.

Andelsboligmarkedet er langt mere individualiseret end markedet for ejerboliger, hvor markedsprisen helt naturligt giver en anden gennemsigtighed økonomisk.

– I forhold til andelsboliger kan der opstå usikkerhed om prisen, fordi priserne er så individuelle, men her står vi i Middelfart Sparekasse klar til at hjælpe med kompetente og lokalkendte rådgivere, siger afdelingsdirektøren fra København.

Svært at gennemskue

Han fortæller også, at et andelsboliglån finansieres med et klassisk banklån, og for unge førstegangskøbere kan det være en god idé at begynde i en mindre bolig i stueplan, fordi det er vejen ind på boligmarkedet.

– De større og mere attraktive andelsboliger tilbydes nemlig typisk til folk på andelsboligforeningens interne venteliste.

Mads Lustrup understreger, at en andelsbolig kan være det rigtige for såvel ung som gammel.

– En andelsbolig kan være en form for nedsparing, men det kan også være løsningen for unge under uddannelse. Uanset hvad har vi ekspertisen i at strikke den rette model sammen i forhold til det sted, du er i dit liv, siger Mads Lustrup, inden han tilføjer:

– Priserne på andelsboliger er individuelle, men det er de forskellige andelsboligforeninger også, og det kan være vanskeligt at gennemskue for menig mand. Vi er klar til at hjælpe potentielle andelsboligkøbere, men eksisterende andelsboligejere hjælper vi naturligvis også – og måske finder vi ”bare” ud af, at du har den helt rigtige løsning. Hvis ikke, tilbyder vi naturligvis noget bedre, slår Mads Lustrup fast.

Fem tips inden køb af andelsbolig

  • Professionel rådgivning: Andelsboliger har individuelle priser og komplekse finansieringsmuligheder, så søg hjælp hos kompetente og lokalkendte rådgivere, der hjælper med at gennemskue økonomien.
  • Gennemgå regnskaber: Har foreningen en sund økonomi, er der store lån, eller er der udsigt til store vedligeholdelsesprojekter? Alt det kan en kompetent og lokalkendt rådgiver hjælpe med at gennemskue via regnskabsmaterialet.
  • Læs vedtægter og referater: Det giver et indblik i foreningens økonomi, beslutninger og eventuelle udfordringer.
  • Tal med beboere i foreningen: På den måde får du deres oplevelser i foreningen, og samtidig giver det indsigt i foreningens fællesskab og daglige drift.
  • Inspektion af bolig og ejendom: For at identificere eventuelle, nødvendige renoveringer og/eller vedligeholdelsesprojekter er det en god idé med en grundig gennemgang af såvel bolig som ejendom – gerne i selskab med en fagkyndig håndværker.
Andelsboliglån
Læs om fordele og ulemper
Læs mere
Forsikringer
Sådan passer du på bolig og indbo
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os