Større tekst
- 100% +
Læs op

Finansiel forståelse er i fokus for de ældste elever

14. marts 2024

For 10. år i træk er der Pengeuge, og hensigten er at højne og styrke unges fornemmelse for privatøkonomi – Middelfart Sparekasse bakker naturligvis op.

Kan være godt givet ud

Flere elever fra skolernes ældste årgange sukker givetvis tungt i denne uge.

Uge 11 handler nemlig for 10. år i træk om økonomi, og det står ikke øverst på alle teenageres liste over nice ting at bruge tiden på.

Det kan dog være godt givet ud.

Tredobling siden 2022

I foråret 2023 udgav Finans Danmark og Forbrugerrådet Tænk en rapport, og den afslørede blandt andet, at 30 pct. af de unge mellem 18 og 30 år har problemer med at få økonomien til at hænge sammen, hvilket er en tredobling siden 2022.

Samtidig viste rapporten en klar sammenhæng mellem unges mistrivsel og rod i økonomien, så forståelsen for ens egen privatøkonomi er et vigtigt fundament for et godt og trygt voksenliv.

Unge drømmer stort

Middelfart Sparekasse bakker naturligvis op om Pengeuge 2024, og det sker med gæsteundervisere lige fra direktørniveau over privatkundechefer til privatrådgivere, som tager ud på lokale skoler i sparekassens markedsområde.

– Det var sjovt og spændende at være sammen med de unge, som stillede rigtig mange spørgsmål, fortæller direktør Jette Rosenberg efter sit besøg på Strib Skole:

– Der blev især spurgt til aktier og investeringer, og jeg tror, det hænger sammen med, at mange unge drømmer stort – for eksempel om et slot i Italien eller en yacht i Stillehavet. I den sammenhæng er det meget rart at få øget bevidstheden om, hvad det kræver af økonomi, siger direktøren smilende.

Et borgerforslag fra efteråret 2023 opfordrer endnu engang til, at privatøkonomi skal være et obligatorisk fag i folkeskolen og på ungdomsuddannelser, og forslaget har set dagens lys for at give unge mennesker de bedst mulige forudsætninger for en sund og robust økonomi.

Læs mere om borgerforslaget >>

Skal undgå store faldgruber

Der skal ifølge forslagsstillerne meget mere til, end den sikring af undervisning i ÅOP og renter, som fulgte i kølvandet på Kviklånsloven.

Fordi privatøkonomi er så meget mere og andet end kviklån og dyre forbrugslån.

Der skal ifølge forslagsstillerne meget mere til, end den sikring af undervisning i ÅOP og renter, som fulgte i kølvandet på Kviklånsloven.

Fordi privatøkonomi er så meget mere og andet end kviklån og dyre forbrugslån.

– Som pengeinstitut kan vi bidrage til, at de unge ved lidt om, hvad det vil sige at låne penge – herunder at de undgår store faldgruber i forhold til eksempelvis ÅOP på dyre kviklån. Det er også en sund og god øvelse for de unge at få indsigt i, hvad det vil sige at lave et budget. Et andet vigtigt tema er, at de unge ikke ender som muldyr eller misbrugt på anden vis, forklarer Jette Rosenberg og tilføjer:

– Det er virkelig godt, det er kommet på skoleskemaet, for Pengeuge er et tiltrængt tiltag i forhold til at give børn og unge et robust økonomisk fundament.

Pengeuge 2024

  • Pengeuge blev etableret i 2014 af Finans Danmark.
  • Ugen sætter fokus på undervisning i privatøkonomi i grundskolens ældste klasser (7.-9. klasse)
  • I 2024 får næsten 700 klasser besøg af en gæsteunderviser fra et pengeinstitut.
  • Undervisningsmaterialet er lavet i samarbejde med forlaget FORSTÅ og Danmarks Matematiklærerforening.
  • Pengeuge er fri for kommercielle interesser, og alle aktiviteter er gratis for skolerne.
  • Pengeuge 2024 foregår den 11.-15. marts.
  • Se mere på pengeuge.dk >>
Book møde
Mangler du hjælp til din økonomi?
Læs mere
Book møde
Få styr på dine forsikringer
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os