Større tekst
- 100% +
Læs op

ESG-tilstandsrapport afslørede én væsentlig ting

22. marts 2024

Dan Vals er allerede langt fremme med den grønne omstilling i stålindustrien, men der er fortsat arbejde at gøre.

Alle skal bidrage

Kenneth Paulsens kone og børn kigger med mellemrum lettere opgivende på ham.

Han står i spidsen for produktionsvirksomheden Dan Vals, som har sin base lidt nord for Haderslev, og selv om Dan Vals arbejder med stål og tunge maskiner, er der i høj grad fokus på den grønne omstilling.

Det er det fokus, direktøren tager med sig hjem.

– Familien er til tider lidt træt af mig, når jeg render rundt og slukker lys, men det er vigtigt det her, og vi skal alle bidrage med det, vi kan, slår han fast og tilføjer:

– Smedene kan jo også slukke lyset i værkstedet, når de går til frokost – det giver en stor besparelse hver eneste dag.

Færre lastbiler

Han har på virksomhedens vegne fået lavet en ESG-tilstandsrapport, som Middelfart Sparekasse tilbyder sine erhvervskunder i samarbejde med konsulentvirksomheden Sustainable Business Solutions (SBS), og det endte med at blive en rapport i en positiv klang, fordi Kenneth Paulsen og Dan Vals er langt foran i forhold til eksempelvis den grønne omstilling.

– Tidligere fik vi leveringer hver dag, nogle dage bare en enkelt vare, men i dag får vi den ene uge leveringer to gange, ugen efter tre gange, og så kører den turnus. Det har sparet mange lastbilture og CO2-udledning, forklarer Kenneth Paulsen, som også har, når det kommer til eksportlastbiler, skåret ned til to gange ugentligt.

Meget at arbejde videre med

– Det har givet en anderledes ro i virksomheden, ikke mindst på lageret, og kunderne har taget det til sig forstået på den måde, at de ikke længere trækker ordrer til sidste øjeblik, fortæller Kenneth Paulsen.

Solceller og varmepumpe er for længst integreret hos Dan Vals, og nu er der blandt andet tanker om at etablere en sø på virksomhedens grund.

ESG-tilstandsrapporten havde en positiv klang på grund af Dan Vals’ fremsynethed, men den afslørede én vigtig ting: Der venter et arbejde med at lade de mange tiltag blive en del af strategien, hvilket Leif Juhl er sat i spidsen for.

– Der er meget at arbejde videre med ud fra rapporten – for eksempel blev vi via den skubbet i retning af en mere strategisk model for vores ESG-arbejde. Vi skal finde ud af, hvad vi konkret skal og vil med de tiltag, vi sætter i gang, siger Leif Juhl, der glæder sig til, at virksomhedens CO2-tal bliver en del af regnskabet næste år.

I en bedre retning

Hos Dan Vals er det ikke normen at snakke meget og holde mange møder – det er en virksomhed, hvor vejen fra idé til handling er ganske kort, hvilket typisk er med Kenneth Paulsen som igangsætter og entreprenør. Til gengæld skal man ikke forvente at se ham ret meget, når det kommer til drift på den lange bane.

– I forhold til den grønne omstilling er vi et sted lige nu, hvor vi mangler hjælp og inspiration til konkrete idéer til meningsfyldte og konkrete tiltag, vi kan måle på. Vi er meget ambitiøse på området, både på egne og samarbejdspartneres vegne, og selv om vi måske er lysår foran mange andre, er vi ikke tilfredse, påpeger Kenneth Paulsen:

– Det handler om at skubbe det hele i en bedre retning, og det irriterer mig for eksempel, at vi ikke har kvinder ansat. Vi forsøger vedvarende til gavn for diversiteten, men det er desværre uden held indtil videre, siger Kenneth Paulsen og vedkender, at han kaster rigtig mange bolde op i luften.

– Så går vi andre bagved og griber dem, men der er nu enkelte af dem, vi bevidst ikke griber, siger Leif Juhl og kigger med et skævt smil på den grinende og idérige Kenneth Paulsen.

Om ESG-tilstandsrapporten
 • Udbydes af Middelfart Sparekasse i samarbejde med Sustainable Business Solutions (SBS)
 • Virksomhedens nøglepersoner interviewes af SBS, der herefter leverer overblik over muligheder, udfordringer og konkrete handlemuligheder
 • Rapporten afdækker følgende områder
 • Lederskab
 • Strategi
 • Data
 • Systemer
 • Kommunikation
 • Træning
 • Medarbejdere
 • Kultur
 • Produkter og Services
 • Kunder
 • Konkurrenter
 • Leverandører
 • Krav
 • Frivillige bæredygtighedsinitiativer
Skab overblik
Er du i gang med ESG-arbejdet?
Læs mere
Grøn omstilling
Sådan får du tilskud
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os