Større tekst
- 100% +
Læs op

Er du træt af at betale negative renter – her er tre alternativer

30. august 2021

Bemærk: Dette er en forældet nyhed. Du kan altid se de nyeste renter og priser her

Fra 1. oktober 2021 ændrer vi rentesatsen på indlån til vores privatkunder. I dag er rentesatsen -0,60 % for indestående over 100.000 kr. i samlet indestående på tværs af konti. 1. oktober bliver rentesatsen ændret til -0,75 %. Beløbsgrænsen er fortsat 100.000 kr. for privatkunder med NemKonto i Middelfart Sparekasse, og renten tilskrives hvert kvartal.

Derfor er renten negativ

Indtil for få år siden var det utænkeligt, at renten kunne blive negativ. Men den økonomiske virkelighed blev en anden i kølvandet af finanskrisen. Centralbankerne sænkede renterne for at få gang i det økonomiske opsving, og i 2012 skulle danske pengeinstitutter for første gang betale negative renter for at placere indlånsoverskud i Nationalbanken.

Den grundlæggende tanke bag de meget lave renter på både ind- og udlån er, at det skal blive mere attraktivt at låne og forbruge end at spare op. Det resulterer i øget inflation og stigende renter. Denne konsekvens lader dog vente på sig, og der er nu bred enighed blandt økonomer om, at det meget lave renteniveau vil vare ved i flere år.

Er der alternativer til at betale negative indlånsrenter?

Synes du, at det lyder som spild af dine penge at betale negative renter? Så er du sikkert ikke den eneste. For nogle er det økonomisk klogest at leve med at betale negative renter, mens andre kan gøre brug af alternativer. Her kommer tre forslag til, hvordan du kan minimere eller helt undgå negative renter.

 • Afdrag gæld
  Hvis du har gæld i banken, boligen eller noget tredje, så kan du bruge en del af dit indestående på at nedbringe gælden. Dermed betaler du mindre i rente på dit lån – og du minimerer rentebetalingen på din indlånskonto. Vi anbefaler, at du har et beløb, der svarer til 2x din månedsløn efter skat stående på din indlånskonto, så der altid er lidt til uforudsete udgifter.
 • Brug pengene
  Som nævnt er tanken med de lave renter, at det skal blive mere attraktivt at forbruge end at spare op. Hvis der er luft i økonomien, kan du bruge noget af din opsparing på forbrug. Det kan være alt fra en ny sofa til flere restaurantbesøg – eller en ferie til udlandet, når det bliver aktuelt igen.
 • Invester en del af din opsparing 
  Når du har kontant indestående, så kan du være helt sikker på, at dine penge bliver mindre værd. Ud over den negative rente, så mister din opsparing en værdi, der svarer til den årlige inflation. Ved at investere nogle af dine midler, så opnår du mulighed for en positiv forrentning af dine penge. Det er altid forbundet med en risiko at investere, og vi anbefaler altid, at du taler med din rådgiver om bl.a. din risikovillighed, før du investerer en del af din opsparing.
  Læs mere om tre gode grunde til at investere – klik her

Måske er negative renter det bedste alternativ for dig

I nogle tilfælde er det bedste valg at gøre ingenting, selv om det betyder, at du kommer til at betale negative renter. Hvis du ved, at du inden for kort tid skal bruge penge, så giver det ikke nogen mening fx at investere dem. I de tilfælde er den bedste løsning at lade pengene stå og betale en eventuel negativ rente.

 

Renten er variabel, så find den aktuelle rentesats på midspar.dk/priser eller spørg i Sparekassen.

Kontakt din rådgiver

Vi hjælper dig gerne med at se på, hvad der er bedst for dig og dine fremtidsplaner. Kontakt din personlige rådgiver, så kan I sammen se på netop dine muligheder.

Ring mig op
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os