Større tekst
- 100% +
Læs op

50.000 til fem gode formål i Aarhus

28. oktober 2021

Humøret var højt blandt de fremmødte, da repræsentanter fra fem forskellige organisationer i Aarhus var samlet i Middelfart Sparekasses afdeling i Rosensgade. Anledningen var uddelingen af i alt 50.000 kroner til velgørende formål. Ud af en lang række indstillinger havde lokale medlemmer af sparekassens repræsentantskab besluttet, at pengene skulle fordeles ligeligt mellem fem modtagere. Nemlig Foreningen Ro, Reden Aarhus, LGBT+ HUSET, Demenscafeens Venner og Stensagerskolen.

Find ro igennem fertilitetsbehandlingen

Alle i fertilitetsbehandling skal kunne få støtte til følelseslivet. Det er det, foreningen RO arbejder for. Foreningen blev stiftet i juni 2020 på initiativ af Nina Koefoed, som selv manglede noget tilsvarende, da hun og kæresten gennemgik fertilitetsbehandling. Og allerede efter foreningens første leveår står det klart for Nina Koefoed, at der er mange i fertilitetsbehandling, som mangler et sted, hvor de kan dele deres oplevelser.

– Vi har stor efterspørgsel på råd og vejledning samt gruppeforløb for folk i fertilitetsbehandling. Det hele foregår i øjeblikket online pga. corona, men det har vist sig også at have sin fordele for målgruppen, at det giver et ekstra element af tryghed, at folk kan sidde hjemme i deres stuer og skabe noget netværk med andre, som er i samme situation som dem selv. Men tanken er selvfølgelig, at vi på et tidspunkt også skal mødes fysisk, når det kan lade sig gøre, siger Nina Kofoed.

– Jeg har selv været igennem et forløb sammen med min kæreste, og vi har en dejlig datter i dag. Men dengang manglede vi nogle fællesskab med andre, som kunne forstå vores situation – uden at det nødvendigvis var en professionel eller en eller anden form for terapi. Vi manglede egentlig bare nogle andre, som kunne forstå den situation, vi var i, forklarer Nina Kofoed.

Ligesom alle andre i foreningen er hun frivillig, og de 10.000 kroner fra Sparekassen er ifølge Nina Kofoed foreningens allerførste donation.

– Det er kæmpe stort for os. Det er en flot anerkendelse af vores arbejde, og så er det selvfølgelig penge, vi kan bruge til at synliggøre og markedsføre foreningen, så vi kan nå helt ud til alle dem, som er i fertilitetsbehandling og måske går rundt og føler sig alene i hele processen, siger hun.

Indsats mod hadforbrydelser og diskrimination

I LGBT+ Huset i Aarhus ved man også allerede, hvad pengene fra Sparekassen skal bruges til. Det fortæller foreningens forperson Philipp Pechmann.

– Formålet med huset er at skabe bedre vilkår for LGBT+-personer i Aarhus og omegn. Altså alle dem, som tilhører kønsmæssige seksuelle minoriteter. Og det arbejder vi på ved at skabe sociale aktiviteter og fællesskaber. Vi fungerer også som en slags paraplyforening for de andre LGBT+ organisationer eller -grupper i byen. Vi er politisk talerør og en platform, hvor andre foreninger også kan komme og skabe deres egne sociale aktiviteter. Og vi har tænkt os at bruge pengene på to måder. Til at støtte nogle af de frivillige sociale aktiviteter, som er i vores lokaler. Og så vil vi bruge resten til at understøtte vores arbejde mod hadforbrydelser og diskrimination. Hvor vi både har rådgiver organisationer og enkeltpersoner, som har oplevet hændelser, forklarer Philipp Pechmann.

Frirum for udsatte kvinder

I mere end 20 år har Reden Aarhus været et fristed for udsatte byens udsatte kvinder.

– Vi understøtter og hjælper kvinder i primært prostitution og misbrug. Det gør vi igennem vores væresteder og vores opsøgende arbejde og sundhedsrådgivning. Vi har dem afdelinger i Danmark og får som sådan støtte både fra staten og kommunen. Men vi kan bestemt også bruge donationer som denne, fortæller Anders Sørensen, leder af Reden Aarhus.

– I forbindelse med Covid-19 lukkede meget af det ned, som foregik uden for Reden. Og så blev det meget populært blandt vores brugere at sidde og sy og lave kreative ting. Så det har vi købt en masse udstyr og materiale ind til. Og vi kan konstatere, at brugerne har været så glade for det, at vi gerne vil udvide og fortsætte med at have kreative tilbud, selv om det hele åbner op igen. Så det vil vi bruge de 10.000 kroner på, fortæller Anders Sørensen.

Fællesskab i 7.A. og 4.A.

Stensagerskolen er en specialskole under Aarhus Kommune. Skolen har 220 ansatte og 240 elever fra 0 til 10 klassetrin. Skolen er for elever med vidtgående handicap, som har brug for stor støtte og vejledning. Og som kommunal institution er det ikke hverdagskost at søge eller modtage private donationer.

– Jeg var faktisk i tvivl, om vi måtte modtage penge på denne måde. Men jeg fik det undersøgt, og det må vi gerne, så det var jo positivt, siger Søren Benjamin Sørensen, som er pædagogisk leder af ungdomsafdelingen på Stensagerskolen-

– Pengene bliver fordelt mellem to forskellige klasser. Halvdelen går til 7.A. Og jeg ved, at de vil lave et arrangement for hele klassen, hvor de kan hygge sig med noget pizza og underholdning. Og den anden halvdel får til 4.A, som overvejer at købe noget, som hele klassen kan bruge – eller at tage på en tur sammen. Måske til Djurs Sommerland. Det er vist ikke besluttet endnu, men i hvert fald noget, som fællesskabet kunne få glæde af, fortæller Søren Benjamin Sørensen.

Demensramte på tur

I foreningen Demenscafeens Venner gør donationen på 10.000 kroner en stor forskel.

– Vi er kun 33 medlemmer i øjeblikket, så det er jo et stort bidrag. Vi er en forening for demensramte og deres pårørende, og det er jo ikke alle, der har lige mange penge. Så vi forsøger at gøre vores fællesture ud i landet så billige som muligt. Og med 10.000 kroner i foreningskassen, kan vi holde brugerbetalingen nede på vores ture, så alle har råd til at komme med, fortæller Karin Jensen, som er kasserer i foreningen.

Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os