De tre virksomheder har allerede fejet væsentlig modstand til side. De er valgt blandt intet mindre end 104 ansøgere.
Større tekst
- 100% +
Læs op

104 kandidater er blevet til tre finalister

4. juli 2025

ReefCircular, ShipTown eller Naturpladen?

En af de tre klimaiværksættere bliver 250.000 kr. rigere fredag 29. august. Her kårer Middelfart Sparekasse i samarbejde med Folkesparekassens Fond ”Årets Klimaiværksætter”.

Udvalgt blandt 104 håbefulde iværksættere

De tre virksomheder har allerede fejet væsentlig modstand til side. De er valgt blandt intet mindre end 104 ansøgere.

– Det er nøjagtigt én ansøger mere end sidste år. Der er en enorm underskov af iværksættere, som arbejder på at kombinere forretning og bæredygtighed. Nogle er på idéstadiet, andre er i drift. Nogle laver software, andre opfinder nye produkter, og nogle udnytter ressourcer, som tidligere blev anset for at være affald, fortæller Bjarne Jacobsen, ESG- og kommunikationsdirektør i Middelfart Sparekasse.

Han er en af dem, der har læst de 104 ansøgninger igennem og derefter været med til at udvælge finalisterne.

– Der er mange elementer, der spiller ind, når vi skal udvælge finalisterne. Vi ser på virksomhedens modenhed, skalerbarhed, og hvor unikt virksomhedens produkt/idé er. Derudover forholder vi os også til, hvor præmien på 250.000 kr. kan gøre mest gavn. Hvis en ansøger allerede har rejst et stort millionbeløb, er det måske ikke der, vores bidrag gør den største forskel, siger Bjarne Jacobsen.

Lær finalisterne at kende

ReefCircular vil hjælpe den marine biodiversitet på vej ved at producere kunstige rev ved hjælp af ler eller virksomhedens egen opfindelse, Aegrionite. Normalt produceres kunstige rev af cement, hvilket er CO2-tungt. Aegrionite er lavet af overskuds-skaller fra bæredygtigt fiskeri, og virksomheden bruger dermed et restprodukt til at lave en CO2-besparende fremstilling af et produkt, som skal hjælpe med at genskabe den marine biodiversitet.

ShipTown udvikler en ny batteritype, der kan omdanne grøn strøm til brint og senere omdanne brinten til strøm. Dermed kan den grønne strøm lagres og udnyttes, når behovet opstår. Batteriet kan dermed bidrage til at stabilisere elnettet og håndtere udfordringen med, at den grønne strøm ikke kan produceres nøjagtigt, når behovet er der. Ud over at adressere dette problem, er batteriet kendetegnet ved ikke at kræve sjældne metaller til konstruktionen.

Naturpladen producerer akustikplader af restprodukter som elefantgræs, halm eller savsmuld tilsat svampemycelium som bindemiddel frem for plastik. Akustikpladerne binder CO2 og er bionedbrydelige. Produkterne er alternativer til fx træbeton og mineraluld og bruges bl.a. som loft- og vægpaneler.

Vær med, når vinderen skal findes

Du kan lære virksomhederne bedre at kende og være med, når vinderen af Årets Klimaiværksætter 2025 skal findes. Det sker under Klimafolkemødet i Middelfart, helt præcist fredag 29. august på Blå Scene kl. 13, hvor de tre finalister skal pitche for årets dommerpanel:

  • Jette Rosenberg, direktør i Middelfart Sparekasse
  • Bendt Bendtsen, tidl. folketingsmedlem, minister og europaparlamentariker og bestyrelsesformand for Synergi
  • Anders Morgenthaler, tegner, forfatter, grøn forkæmper og foredragsholder om klima og bæredygtighed
  • Line Kloster Pedersen, stifter af Visibuilt, Årets Klimaiværksætter 2023.
Læs mere
Kom med når vi kårer Årets Klimaiværksætter
Læs mere Kom med når vi kårer Årets Klimaiværksætter
Læs mere
Sådan er det gået Dansk Algeplast, der blev Årets Klimaiværksætter 2024
Læs mere Sådan er det gået Dansk Algeplast, der blev Årets Klimaiværksætter 2024
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os