Større tekst
- 100% +
Læs op

MS Puljeinvest: PAL-skat trækkes i januar

16. januar 2023

2022 har været et usædvanligt investeringsår, og efter mange op og nedture vil de fleste slutte året af med større eller mindre tab på deres investeringer.

Det usædvanlige investeringsår betyder også, at du i januar bliver trukket PAL-skat af det positive afkast for 2021, samtidig med at det negative afkast for 2022 afregnes, hvis du har en pensionsopsparing, hvor du investerer gennem MS Puljeinvest, i Middelfart Sparekasse.

Hvad er PAL-skat?

PAL-skat, eller pensionsafkastskat, er den beskatning, der pålægges det løbende afkast og renter af din pensionsopsparing. Det gælder for både ratepension, alderspension og livrente.

Skatten betales én gang årligt på baggrund af det forrige års akkumulerede afkast, og er 15,3%. Skatten betales januar måned det efterfølgende år.

Dit pengeinstitut eller pensionsselskab beregner og afregner PAL-skatten fra din pensionsopsparing, så du skal ikke selv gøre noget.

I videoen herunder kan du høre mere om, hvornår betaler man PAL-skat, og hvordan de hænger sammen med afkastet.

Hvad gør man, når man oplever et usædvanligt investeringsår?

De finansielle markeder har været ubarmhjertige i 2022. Uroen fra blandt andet stigende renter og inflation har bidt sig fast i såvel aktie- som obligationsmarkedet, og efter mange op og nedture vil de fleste af vores kunder slutte året af med større eller mindre tab på deres investeringer.

Største tab på obligationer i 30 år

Den populære strategi – med en blanding af 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer – har lidt et tab i 2022. Under normale omstændigheder trækker aktier og obligationer i hver sin retning, hvor de beskytter hinanden. Men denne sammenhæng har været sat helt ud af spil i 2022. Helt ekstraordinært har obligationer givet et større negativt afkast end aktier i 2022. Den stigende inflation har sendt renterne på himmelflugt med historisk styrke og hast og været årsagen til, at investorer har oplevet det største fald i obligationsafkastet i over 30 år.

Kriser kommer og går – men hold fast i din strategi

De finansielle markeder går op og ned – det er en del af markedets natur. Så selvom uroen på de finansielle markeder kan få en til at overveje at sælge ud af sin portefølje for at undgå yderligere tab, er det en god idé at tænke sig om en ekstra gang, inden der trykkes på salgsknappen. Der er nemlig stor risiko for, at du går glip af den næste optur, hvis du sælger ud nu.

Tålmodighed betaler sig. Hvis man har tålmodighed med markedet, så bliver man belønnet med attraktive afkast. Det fortæller historien os. I nedenstående graf kan vi se, at man i gennemsnit har fået et afkast på 6,5% om året de seneste 30 år, hvis man har placeret sine penge i en portefølje bestående af 50pct. aktier og 50pct. obligationer.

Vi kan ikke spå om udviklingen på aktie- og obligationsmarkederne, men det er vores overbevisning, at hvis man spreder sin investering på mange forskellige aktivtyper, så er man godt rustet til de udsving på de finansielle markeder, som man må forvente vil ske.

Tre gode investeringsråd
  1. Tænk langsigtet. Al erfaring viser, at det er svært at forudsige markedet på kort sigt. Over tid har markedet givet et flot afkast – til trods for kriser og store udsving undervejs.
  2. Spredning er redning. Ved at sprede investeringerne på forskellige typer af værdipapirer, forskellige brancher og forskellige lande, bliver du mindre sårbar over for overraskende begivenheder.
  3. Vær tro mod din investeringsstrategi. Fokuser på dit langsigtede formål ved at investere. Har du den rette investeringsstrategi, skal du holde fast i den – både i medgang og modgang. Så undgår du at handle i panik og foretage irrationelle beslutninger.
Læs mere om MS Puljeinvest
Få løbende investeringen plejet af professionelle specialister
Læs mere
Læs mere om Investeringskonto FRI
En nem og enkelt måde at investere på
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os