Større tekst
- 100% +
Læs op

Fordele og ulemper

Ny bil: El, benzin eller diesel?

9. februar 2022

Engang var det store spørgsmål, om den nye bil skulle køre på diesel eller benzin. Så enkelt er det ikke længere. Der er mange forskellige biltyper at vælge imellem, og udviklingen har betydet, at både el- og hybridbiler vinder frem.

Men hvilken biltype er den rette for dig? Det afhænger blandt andet af dine behov, dine kørevaner og hvor du bor. Her kan du blive klogere på, hvilken type bil, du bør vælge.

Fordele og ulemper

Diesel

Dieselbiler risikerer i øjeblikket at blive underlagt skærpede miljøkrav og ringere vilkår i Danmark og Europa. Det skyldes, at dieselbiler udleder mere NOx end benzinbiler. Dieselbiler udleder godt nok mindre C02, som er værre for klimaet, men NOx er langt værre for det lokale miljø, hvor bilen bruges.

Derudover er dieselbiler ikke særligt velegnede til korte ture, da partikelfilteret over tid stoppes til, da bilen ikke bliver varm nok på korte køreture. Derfor passer dieselbiler dårligt til hyppig bykørsel.

Fordelen ved dieselmotoren er, at den typisk har et lavere forbrug end en tilsvarende benzinmotor, og prisen på diesel er lavere end prisen på benzin.

Benzin

Benzinbiler udleder mere C02 end dieselbiler, men udleder mindre NOx og færre partikler. Benzinmotoren er mindre effektiv end en dieselmotor, og derfor bliver forbruget og dermed også udslippet af C02 større.

Hybrid

Hybridbiler kan inddeles i tre kategorier. Mild hybrid, hybrid og plug-in hybrid.

Mild hybrid: En mild hybrid kører ikke på el, men har både en elmotor og en forbrændingsmotor. Al fremdrift sker imidlertid fra forbrændingsmotoren, imens batteriet driver bilens elektroniske funktioner. En mild hybrid kan altså ikke køre på ren el.

Hybrid: Hybridbilen kan både køre på el og benzin. Den skal ikke oplades gennem stik, men tankes som en normal bil og oplader automatisk batteriet, imens den kører. Rækkevidden på strøm er langt kortere end plug-in hybrid, men du skal til gengæld ikke bekymre dig om at løbe tør for strøm.

Plug-in hybrid: En plug-in hybrid fungerer som en elbil og en hybridbil i én. Den lades op via et stik og kan køre 100 procent på el, men slår selv over på benzin, hvis den løber tør for strøm på længere strækninger.

El

Elbiler kører kun på strøm og skal lades op, før de kan køre. El er det billigste drivmiddel, og elbilen er typisk billigere end de øvrige konventionelle biltyper at køre i.

Der er desuden områder i Danmark, hvor elbiler har visse fordele. Med en elbil har du for eksempel adgang til en række særlige parkeringspladser kun for elbiler i større byer.

Ulemperne ved en elbil er, at rækkevidden påvirkes af vejr og vind. Den vil eksempelvis være kortere om vinteren end som sommeren – både fordi batterier er mindre effektive i kulde, og fordi du bruger mere strøm til opvarmning af bilen.

Derudover skal du ved valg af elbil forholde dig til, hvilken ladeløsning der er den rigtige for dig i forhold til dit kørselsbehov.

FDM har lavet en beregner, der kan hjælpe dig lidt på vej – klik her for at beregne valg af ladeløsning

Læs mere
Få et elbillån til en attraktiv rente
Læs mere
Læs mere
Fire ting du skal overveje, inden du køber en elbil
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os