Større tekst
- 100% +
Læs op

”Jeg var ikke uddannet leder, da jeg første gang blev det”

4. juli 2024

Jette Rosenberg er en sjælden art i den finansielle sektor. Direktøren hos Middelfart Sparekasse tror på, at øget fokus på talentudvikling samt velmenende skub er vejen til en bedre kønsmæssig ligestilling i branchen.

En sjælden art

Jette Rosenberg har aldrig haft en karriereplan med ambitioner om at blive topchef.

Til gengæld er hun et nysgerrigt og videbegærligt menneske, der er vild med udvikling, og som gerne vil påvirke ting, og det er, med hendes egne ord, det, der blandt andet har gjort, at hun siden efteråret 2023 har været direktør i Middelfart Sparekasse, hvor hun udgør direktionen sammen med administrerende direktør Martin Baltser.

Dermed tilhører hun en sjælden art i en finanssektor, hvor blot otte af 98 direktionsmedlemmer er kvinder.

Hos Middelfart Sparekasse var den kønsmæssige sammensætning i 2023 stort set uændret med 54 procent kvinder og 46 procent mænd, mens der på ledelsesniveau er en overvægt af mænd.

Lidt skræmmende tal

– Jeg er meget glad for vores kønsmæssige diversitet set over hele sparekassen, men på ledelsesniveau har både vi og alle andre i finanssektoren udfordringer. Det er lidt skræmmende tal, erkender Jette Rosenberg.

Alligevel er hun ikke meget for at tale om kvoter, hun vil hellere finde løsninger på anden vis, og det handler blandt andet om kultur og normer.

– Der er en helt overordnet og generel samfundskultur, vi skal arbejde med, og den slår også igennem i vores sektor, mener direktøren.

Hun mærkede det selv, da hun blev spurgt til sit nye job som direktør, fordi flere næsten konkluderede:

– Er det så HR-afdelingen, du er blevet chef for?

Fik gode skub

Kvinder i den finansielle sektor forbindes pr. automatik ofte med bløde værdier, og der venter mange års arbejde forude, hvis det skal ændres.

– Jeg tror, der er meget at hente i pengeinstitutters måde at talentudvikle på. Vi skal have fat i kvinderne tidligere for at bygge selvtilliden op hos dem, for jeg kender mange kvinder i branchen, der kan meget mere end det job, de passer i dag, siger Jette Rosenberg, der glæder sig over, at hun i sit arbejdsliv har fået de velmenende puf på rette tidspunkter.

– Jeg var ikke selv gået denne vej, hvis ikke folk omkring mig havde skubbet på og troet på mig. Typisk søger kvinder kun et job, hvis de er 100 procent overbeviste om, at de kan klare jobbet. Mænd behøver måske kun 70 procent, før de sender en ansøgning. Den selvtillid skal vi så tidligt som muligt sætte i de yngre kvinder i branchen.

Skal slutte fred

Jette Rosenberg glæder sig over, at Middelfart Sparekasse for nylig har udnævnt to kvinder til privatkundechefer med ledelsesansvar, men hun tilføjer også:

– Jeg er nødt til at sige, at faglige og menneskelige kvalifikationer altid er det, der betyder mest i en rekrutteringsfase.

Det er derfor, Anne Ravn og Mette Glasdam nu er privatkundechefer, og det er også derfor, Jette Rosenberg er direktør.

– Det håber jeg da, og jeg var jo ikke uddannet direktør, da jeg tiltrådte. Der kommer ny læring hele tiden, og det skal kvinder også slutte fred med – det er ikke muligt at kunne alt på forkant. Livet er livslang læring.

Fin selvtillid

Selv om Jette Rosenberg er en af dem, savner hun rollemodeller, som yngre kvinder kan spejle sig i, og direktøren fortæller, at hun altid har haft fin selvtillid.

– Det har knebet lidt mere med selvværdet, slår hun fast.

I den sammenhæng er synet på kvindelige topchefer i den finansielle sektor ikke befordrende – der er nemlig også noget at arbejde med.

– Jeg bliver helt sikkert målt og vejet på en anden måde end mændene, siger Jette Rosenberg.

Kønsdiversitet
Kønnet begrænser ingen
Læs mere
March mod ensomhed
Vi går med igen i år
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os