Husk at skrive under, mens du kan
31. maj 2024
Skrevet af Thomas Bo Jørgensen, afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasses afdeling i Odense
Min far var en sund og rask mand, der kunne tage vare på sig selv. Lige til han ikke kunne længere. Han er langt fra det eneste eksempel på, at vejen fra sund, rask og ved sine fulde fem til syg, dårlig og sindsforvirret kan være meget kort.
Det i sig selv er en påmindelse om, at vi skal huske at leve, mens vi kan, og gøre de ting, vi gerne vil nå, inden det er for sent. Min mor havde f.eks. i mange år drømt om at skifte det flade tag på mit barndomshjem ud med et tag med høj rejsning. Fire dage før det var færdigt, fik hun en blodprop og nåede aldrig at se det færdige resultat.
Nu var det jo heldigvis ”bare” et tag, men hændelsen har sat sig som en påmindelse om at gøre det, der er vigtigt for mig.
En fremtidsfuldmagt skal laves, mens du ”er ved dine fulde fem”
Da min far blev syg, kunne smerterne kun lindres med morfin. Ud over smertelindringen medførte medicineringen også morfintåger, der gjorde, at han troede, at mine søskende og jeg var ude på at franarre ham hans penge. Vi ville bare hjælpe ham med at få betalt regningerne til tiden.
Det er ikke sjovt at se et menneske, man holder af, lide. Der er faktisk rigeligt at forholde sig til. Derfor ville jeg ønske, at min far havde lavet en fremtidsfuldmagt i tide, så mine søskende og jeg uden at skulle have involveret ham i det, kunne have klaret alt det praktiske for ham.
Det havde gjort livet lettere for både ham og os.
En fremtidsfuldmagt skal laves, mens du ”er ved dine fulde fem”. Den er din mulighed for at bestemme, hvem der skal bestemme på dine vegne, hvis du en dag bliver ude af stand til det, f.eks. pga. demens.
Alle over 18 år kan oprette en fremtidsfuldmagt, og det, du reelt opnår, er, at du selv bestemmer, hvem der bliver din værge frem for, at der bliver udpeget en værge, hvis du ikke længere kan tage vare på dine egne interesser.
I fremtidsfuldmagten kan du vælge, hvilke handlinger, personen/personerne, du udpeger, kan gøre på dine vegne. Den ”ligger i dvale”, indtil du selv eller fremtidsfuldmægtigen vurderer, at der er behov for at gøre brug af fuldmagten. Det kræver en lægeerklæring at aktivere fuldmagten, hvorefter den tinglyses, så alle kan se, hvem der er fuldmægtig, og hvad fuldmagten dækker over.
Fremtidsfuldmagten er en forholdsvis ny opfindelse. Den blev en mulighed i 2017 og har levet en stille eksistens de første år. Det er dog ved at ændre sig. I 2022 og 2023 blev der samlet oprettet ca. 175.000 fremtidsfuldmagter, og i alt er der oprettet ca. 300.000 siden 2017.
Det er ikke nogen stor sag at lave fuldmagten – det kan du klare hjemme fra computeren. Der er udførlige vejledninger på borger.dk, og mange advokater har lavet online-formularer, som kan udfyldes – mod betaling.
Blå bog
Thomas skriver jævnligt klummer til Fyens Stiftstidende om privatøkonomi. Vi giver dig mulighed for at læse klummerne her på midspar.dk.
Thomas Bo Jørgensen er afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasses afdeling i Odense.
Han er 52 år, bankuddannet i 1995 og har taget den klassiske vej fra bankelev til bankdirektør.
Har arbejdet i Amtssparekassen, Totalbanken, Lån & Spar og i Middelfart Sparekasse de seneste ni år.
Har en master i ledelse (2019) fra Finanssektorens Uddannelsescenter.
Bor i Tommerup Stationsby, er gift og har en søn på 19 år.
Et godt – og billigt – værktøj
Når fremtidsfuldmagten er lavet, kræver det personligt fremmøde i din lokale byret for at få notarens bekræftelse af, at du er i stand til at oprette fremtidsfuldmagten. Derefter ligger den bare og venter på, at der (måske) bliver brug for den.
Den kan ligge sammen med dine valg om ja eller nej til organdonation, ulykkes- og livsforsikringer og andre ting, som du forhåbentlig ikke får brug for.
Næste gode spørgsmål er så, hvem der er den oplagte fremtidsfuldmægtig. Det skal først og fremmest være en person, du stoler på. Nu og i fremtiden. Det er klogt at vælge en, der er yngre end dig, da alderen jo ofte spiller ind på den svækkelse, som gør, at du ikke længere kan tage vare på dine egne interesser.
Ofte vil fuldmægtigen være et eller flere af dine børn, men i princippet kan det være hvem som helst. Vedkommende skal bare være indforstået med at påtage sig hvervet.
Jeg håber, at jeg efterhånden har fået lagt et godt og overbevisende ord ind for, at du får lavet en fremtidsfuldmagt. Det er et godt – og billigt – værktøj, der sikrer, at du selv bestemmer, hvem der engang skal bestemme for dig.
Og så er det jo oplagt at kigge indad, du ved jo godt, at det altid er skomagerens børn, der har huller i skoene. Og her er der huller i bankmandens sko.
Jeg har ofte tænkt, at nu skal det være. Men det haster jo ikke, så der har været langt fra tanke til handling. Det er jeg faktisk ikke ret stolt over, så skal vi ikke lave en aftale? Om seks uger ser du mit ansigt i avisen igen. Skal vi ikke aftale, at vi begge inden da har fået lavet en fremtidsfuldmagt?
Det synes jeg, vi skal. At lave en fremtidsfuldmagt er endnu en af de mange ting, vi skal gøre, mens vi kan.