Større tekst
- 100% +
Læs op

Få styr på afkast og udbytte

2. februar 2024

Har du også svært ved at kende forskel på afkast og udbytte, og vil du vide, hvorfor det er vigtigt at geninvestere udbyttet af dine investeringer? 

 

Arbejder dit udbytte for dig?

Vælger du at få udbetalt udbyttet af dine investeringer kontant, går du sandsynligvis glip af et merafkast på lang sigt.

Vælger du derimod at geninvestere dit udbytte, kan du både opnå forrentning af dine udbytter og af det beløb, du startede med at investere. På lang sigt vil det give dig det bedste afkast af dine investeringer.

Vil du vide mere om, hvordan dit udbytte kan arbejde for dig, så se SparInvests film om geninvestering her.

Forskellen på afkast og udbytte

Nogle tror, at succes eller fiasko ved investering i værdipapirer mest handler om, hvor stort udbyttet er. Men i virkeligheden er udbyttet kun en del af resultatet. Hvis man vil måle den reelle værdi af en investering, skal man kigge på afkastet.

Vil du lære at kende forskel på begreberne og hvad de hver især betyder, kan du se SpareInvests film om afkast og udbytte.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål eller er der noget, vi kan hjælpe dig med, er du altid velkommen til at kontakte din rådgiver.

Book møde Ring mig op

Ordbog

  • Afkast er betegnelsen for, hvor meget en investering er vokset eller har tabt i værdi.

    Afkastet bliver enten opgjort i procent eller i kroner, hvor man ser på, hvor meget 100 kr. er blevet til over en given periode på eksempelvis et kalenderår, indeværende år eller på 1, 3, 5 eller 10 års sigt.

    Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at afkastet normalt er beregnet ud fra en forudsætning om, at alle kontante udbytter er blevet geninvesteret løbende.

  • Udbyttet er den del af indtjeningen i en afdeling, som bliver udbetalt til investorerne. Udbyttet beregnes ud fra lovgivningen og regnskabsmæssige regler og ikke ud fra det faktiske resultat. Det betyder, at udbyttets størrelse reelt ikke fortæller noget om, hvordan afkastet har været. 

    Da udbyttet er en del af det samlede afkast, vil du som investor opleve, at kursen på dine investeringsbeviser vil falde i forbindelse med udbytte-betalingen. Kursændringen vil typisk svare til det udbytte, der udbetales. 

  • Hvis du hverken skal bruge de penge, som du har investeret, eller udbyttet før en gang ude i fremtiden, bør du overveje at geninvestere udbyttet. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om udbyttet er geninvesteret, står på en konto til lav forrentning eller bliver hævet til forbrug.

    Når du geninvesterer udbyttet, opnår du nemlig også forrentning af udbyttet. Det betyder, at du ikke kun får forrentet det, du starter med at investere, men at du også får forrentet udbytterne. På den måde vil du på lang sigt få forrentet et stadig større beløb.

    Derudover vil din beholdning af værdipapirer stige for hver gang du geninvesterer dit udbytte. Da udbyttet beregnes som kr. pr. investeringsbevis, vil du på denne måde også opnå, at der udbetales udbytte på baggrund af en større beholdning af værdipapirer.

Læs mere
Giv din opsparing et boost
Læs mere
Se mulighederne
Bliv klogere på dine investeringsmuligheder i Sparekassen
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os