Større tekst
- 100% +
Læs op

En cyberforsikring har aldrig givet bedre mening

27. maj 2024

Forsikringer skaber ro og sikkerhed – ikke mindst i en tid med øget digital kriminalitet og en aggressiv hackerindustri, som hele tiden afsøger markedet for nye veje – det mærkede stor analysevirksomhed på egen krop.

Ting der skal fikses

Som en ond drøm.

Sådan beskriver Brian Blomholt fra Wilke A/S den julidag i 2023, hvor et cyberangreb lammede den landsdækkende analysevirksomhed, som via ransomware fik alle sine data låst.

– Først tænker man, at den slags kun sker for naboen, men så går virkeligheden op for en, og så er der i den grad ting, der skal fikses, som Wilke-direktøren formulerer det.

Han mener, at vi i dag har en virkelighed, hvor det er omsonst at tænke på, om det sker – tankerne bør i stedet gå i retning af, hvornår IT-kriminelle slår til med et angreb.

Aldrig prøvet noget lignende

– Vores bedste råd er at være på forkant. IT-sikkerheden skal op på øverste klinge, og det er vigtigt at omgive sig med de bedste og skarpeste samarbejdspartnere på området, siger Brian Blomholt, som ligeledes var glad for den cyberforsikring, virksomheden havde tegnet.

– De fleste ved, at det er en god idé med en husforsikring, men der er vi ikke helt endnu med cyberforsikringer hos virksomheder. Det er først, når skaden er sket, at man kommer i tanke om den slags – men med udviklingen i IT-kriminalitet bør det prioriteres højt, og heldigvis virker det til, at virksomhederne fokuserer mere og mere på IT-sikkerheden.

Brian Blomholt erkender, at han i sit arbejdsliv aldrig har prøvet noget lignende – en hektisk periode, som også blev dyr. Meget dyr.

Gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd i bestræbelserne på at undgå ransomware

 • Opdatér din software jævnligt
 • Installer et virusprogram
 • Tag løbende backup af de vigtigste filer på en ekstern harddisk, USB-nøgle eller i skyen
 • Undlad at åbne eller installere filer, hvor du ikke kender afsenderen. Vær særlig skeptisk over for vedhæftede filer. Kriminelle bruger ofte zip-. rar- eller src-filer
 • Hold musen hen over links, før du klikker. Så ser du, hvor de peger hen. Hvis de ikke matcher afsenderen, kan linket være inficeret

Kostede et million-underskud

Umiddelbart efter cyberangrebet indledte Wilke A/S et logistisk arbejde med for eksempel intern og ekstern kommunikation, kontakt med myndigheder, dialog med samarbejdspartnere og meget, meget mere.

– Akira, hed gruppen bag angrebet, og vi entrerede med CSIS, der er en international virksomhed med speciale i IT-sikkerhed, som på konsulentbasis leverede hjælp. Den slags koster mange penge, men det var en nødvendighed, siger Brian Bomholt, som kunne se konsekvensen i regnskabet for 2023 – det viste et minus på godt to millioner kroner, mens resultatet året før var et plus på 3,3 millioner kroner.

Mens CSIS håndterede selve angrebet, og lukkede alle døre og bagdøre, stod Wilke A/S’ faste IT-partner ITF for at bringe virksomheden i sikker drift igen.

– Vi var meget åbne om angrebet, både internt og eksternt, og heldigvis havde vi forstående og imødekommende kunder, fortæller Wilke-direktøren.

Er din virksomhed sikret mod et cyberangreb, og har virksomheden den rette cyberforsikring?

I samarbejde med Gjensidige tilbyder Middelfart Sparekasse alle erhvervskunder en individuel cyberforsikring med op til 10 procent rabat på de vejledende priser.

Forklaring og gode råd

Hvad er ransomware?

 • Ransomware er en virus, som krypterer dine filer, så du ikke kan se indholdet, og du mister tekst, fotos med mere
 • For at få adgang til dine data igen, kræver de kriminelle typisk en løsesum

Wilkes 10 gode råd til øget IT-sikkerhed

 • Sørg for at have to-faktor på alt
 • Tjek løbende op på hvem der har logins og adgang
 • Det er fedt med nye muligheder. men husk at mappe risici ved de nye tools
 • Husk at den superfede emergency-plan skal være tilgængelig flere steder
 • Lav en samlet procedure for jeres databehandleraftaler
 • Uddan din organisation i vigtigheden af IT-sikkerhed
 • Gå med sandheden. Det betaler sig at have en åben og ærlig kommunikation
 • Følg altid din emergency-plan
 • Verdens mest trælse men bedste teambuilding-øvelse. Husk at rose hele holdet for indsatsen.
 • Giv din compliance-kollega en krammer – de er dæleme vigtige.
Læs mere
Skal din virksomhed have en cyberforsikring?
Læs mere
Pas på
Undgå svindel og misbrug
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os