Bliv ferieklar - gode råd om kort
22. maj 2024
- Tjek kortets udløbsdato, inden du rejser på ferie
- Tjek kortets hæve- og forbrugsgrænser
- Tag to forskellige kort med på ferien
- Betal i den lokale valuta med dit kort
- Husk det blå og det røde kort
22. maj 2024
Tjek dit betalingskorts udløbsdato, inden du rejser på ferie, så du er sikker på, at kortet er gyldigt under hele ferien.
Dit betalingskort er gyldigt indtil udgangen af den måned, der står på forsiden af kortet. Senest tre uger før vil du automatisk få tilsendt et nyt kort.
Sammen med kortet modtager du også en vejledning til, hvordan du aktiverer kortet. Og pinkoden kan du se i din net- og mobilbank.
Vidste du, at der er en grænse for, hvor meget du kan købe for i udlandet og på udenlandske hjemmesider på dit betalingskort pr. løbende 30 dage?
Rammer du forbrugsgrænsen, kan du ikke betale med kortet, før du igen er under grænsen, selvom der står penge på din konto.
Med et Visa/Dankort kan du handle for 50.000 kroner pr. løbende 30 dage i udlandet. På et Mastercard er grænsen højere. Afhængigt af hvilket Mastercard du har, er grænsen 30.000-250.000 kroner pr. løbende 30 dage i udlandet.
Der er også en grænse for, hvor mange kontanter du kan hæve om dagen på dit betalingskort. Grænsen afhænger af korttype, om det er i Danmark eller udlandet og evt. hvad tid på dagen, du vil hæve i automaten.
Derfor kan det være en god ide at have mere end ét betalingskort, så du altid kan betale, hvis du skulle ramme forbrugsgrænsen eller være uheldig at miste det ene kort.
Det er altid en god idé at medbringe to forskellige betalingskort på din ferie.
Husk at opbevare de to kort to forskellige steder.
Har du ikke allerede et Mastercard, kan fx et Mastercard Guld være et godt supplement til dit Visa/Dankort. Sammen med kortet får du flere gode forsikringer, der gælder i både ind- og udland, bl.a. afbestillingsforsikring. Hele din husstand er dækket, når I rejser sammen.
Skal du ud at rejse, så vær opmærksom på, at der er ca. 14 dages leveringstid på et Mastercard. Har du dog bare bestilt kortet, så gælder afbestillings- og rejseforsikringen allerede.
Når du skal betale med kort i udlandet, så vælg altid at betale i den lokale valuta. Det samme skal du gøre, hvis du hæver kontant valuta i udlandet.
I udlandet kan du blive spurgt, om du vil betale i danske kroner eller i den lokale valuta, når du betaler med kort. Vælger du at betale i danske kroner, får du en dårligere vekselkurs, og du betaler ofte et ekstra gebyr til butikken. Så betal altid i den lokale valuta.
Når du hæver kontant valuta, så find gerne en hæveautomat der tilhører en udenlandsk bank. De såkaldte “blå/gule” automater fra fx Euronet kan være et dyrt bekendtskab i skjulte gebyrer og dårlig vekselkurs.
Mister du dit betalingskort, eller får du mistanke om, at det er blevet misbrugt, skal du straks spærre kortet.
Du kan selv spærre kortet via din net- eller mobilbank.
Vi kan også spærre kortet for dig – kontakt os på tlf. 64 22 22 22. Uden for vores åbningstid kan Nets spærre kortet for dig.
Er det en bilferie, der venter forude, så husk også det røde kort. Det giver adgang til vejhjælp i udlandet, når bilen er kaskoforsikret i Danmark.
Det røde kort kan også hentes som en app til din mobiltelefon.
Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
Kortet er gratis og er gyldigt i op til fem år.