Større tekst
- 100% +
Læs op

Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt:

Fællesskabet under overfladen

13. oktober 2022

Tirsdag aften er klubaften i Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt, som har til huse på kanten af Lillebælt, hvor Havnegade forsvinder ind i Kongebroskoven.

Her mødes entusiastiske dykkere fra både Fyn og Jylland ugentligt uanset vind og vejr. For at dykke. Og for at være sammen om deres fælles passion for alt det, der gemmer sig under havets overflade.

Det er ikke altid muligt at dykke. Er strømmen for kraftig, går man ikke i vandet. Men så kan man jo altid finde på noget andet at i klubhuset eller blot hygge sig og udveksle røverhistorier med ligesindede. Det er ikke så afgørende.

For fællesskabet i Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt er alt andet end overfladisk.

Oktobers tidlige aftenmørke sænker sig hastigt, imens ”Marsvinet II” – en 30 fods motorbåd – lægger fra land med retning mod Den Nye Lillebæltsbro.

Prognoserne for området siger, at der er gode strømforhold i de kommende timer, og så er det ikke så afgørende, hvad den konventionelle vejrudsigt har at sige. For det er undervandsvejret, som er relevant, når Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt hver tirsdag mødes ved klubhuset for enden af Havnegade i Middelfart.

Er strømmen i Lillebælt for kraftig, går man ikke i vandet. Så er der andre gøremål og socialt samvær ved klubhuset. Det er præmissen. Sikkerhed frem for alt.

Mørke er imidlertid ikke nogen hindring for at gå i vandet, så humøret er højt på dækket af ”Marsvinet II” denne aften, hvor fem af dykkerklubbens medlemmer hver især er ved at gøre udstyret klar.

Tirsdag aften er klubaften i Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt, som har til huse på kanten af Lillebælt, hvor Havnegade forsvinder ind i Kongebroskoven.

Tilladelse til at dykke

Dykkerflasker, lommelygter, masker, slanger og ventiler. Det hele skal være i orden, før man går i vandet. Set udefra kan det virke omstændigt, og tonen er frisk blandt dykkerne, men det fornemmes også, at der mellem kække kommentarer og muntre bemærkninger ikke slækkes på sikkerheden.

Alle har mindst to lygter med i vandet, så det er muligt for dagens skipper at lokalisere dykkerne i mørket, når de kommer op til overfladen. En lygte kan jo svigte – så derfor er det en intern regel, at ingen går i vandet uden en ekstra.

Lyden af bådens tøffende motor stopper, og med et myndigt råb fra skipperen gives der tilladelse til at dykke. I lyset af den kraftige lampe, som lyser skibsdækket op i køligt LED-lys, står fem voksne mænd klar og trækker vejret med en vis anstrengelse under vægten af det tunge dykkerudstyr.

Dykkerflasker, lommelygter, masker, slanger og ventiler. Det hele skal være i orden, før man går i vandet.

Lys på bunden af bæltet

De 35-40 kg. udstyr og blylodder på ryggen er dog ikke noget problem, når først dykkerne er i vandet. Tvært imod. Under overfladen er vægten en afgørende faktor for, om man ufrivilligt stiger til overfladen. Derfor tilføjes en afmålt mængde bly.

En efter en sætter de sig på kanten af båden og tipper bagover ned i det mørke vand, som snart lyses op af lygter. Sigtbarheden er fin, konstateres det. I hvert fald så længe, lygterne lyser op under overfladen. Snart er dykkerne ikke længere synlige fra dækket på ”Marsvinet II”.

Nu bruges lygterne til at afsøge havbunden for hummere og andre spændende ting.

Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt - Stiftet i 1985 ved sammenlægningen af de to dykkerklubber Marsvinet og Lillebælt.

Skipper bliver på skibet

Der er tre mand tilbage på båden. De er også aktive dykkere i klubben, men der skal altid være en skipper til at styre båden. Denne aften er den opgave tilfaldet næstformand Claus Christiansen. De to andre på båden er denne aften blot med for det sociale.

De sludrer og hygger over en kold øl, imens kammeraterne boltrer sig på bunden af Lillebælt.

I Dykkerklubben Marsvinet kan man nemlig også godt hygge sig uden at hoppe i vandet.

Fakta

Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt

Stiftet i 1985 ved sammenlægningen af de to dykkerklubber Marsvinet og Lillebælt.

Klubben har de seneste år svinget mellem 100 og 110 medlemmer.

Har hjemme ved Middelfart Gammel Havn med direkte adgang til et af Danmarks mest populære dykkerområder, nemlig Lillebælt.

Alle er velkomne i klubben, men man skal naturligvis have de nødvendige certifikater for at dykke.

I Dykkerklubben Marsvinet kan man nemlig også godt hygge sig uden at hoppe i vandet.

Fællestur til Norge

Ifølge formand Jimmy B. Nielsen er der er cirka 100 medlemmer i klubben. Halvdelen er aktive dykkere. Resten er familie- og støttemedlemmer, som gerne deltager i nogle af de forskellige sociale arrangementer i foreningen.

Ud over de ugentlige klubaftener, arrangeres der to gange om måneden dagsture i weekender, hvor man sejler længere væk eller kører rundt i landet og dykker andre steder. Derudover afholder klubben også fester i forskellige anledninger og arrangerer mere omfattende ture som eksempelvis den forestående rejse til Norge, hvor 12 medlemmer sammen drager mod nord i tre dage for at dykke og hygge sig sammen.

Lys på bunden af bæltet

Søslaget ved Jylland

Vi er en meget social forening, og vi bestræber os på, at der mindst et par gange om måneden skal være nogle længere ture, hvor vi kan være sammen om at tage ud og dykke andre steder. Der er jo mange vrag i de danske farvande, og så kan vi jo rigtig sidde og nørde historien bag, når vi kommer hjem og har set noget spændende. For nylig dykkede vi for eksempel på vrag fra Søslaget ved Jylland. Det er sjovt at opleve sammen, og det giver en masse at snakke om.

Det fortæller Jimmy B. Nielsen, som har været medlem af dykkerklubben i 15 år – de seneste tre som formand.

I Dykkerklubben Marsvinet kan man nemlig også godt hygge sig uden at hoppe i vandet.

Et fint dyk på en flot aften

På dækket står et par af dykkerne og afmonterer udstyret igen efter en lille times tid i vandet. Saltvandet driver af dem. Ude i mørket ligger et par af kammeraterne og lyser i mørket. Klar til at blive samlet op.

Det bliver de. En forfriskende øl knappes op, og snart blandes snakken på dækket med den dunkende lyd af en skibsmotor. ”Marsvinet II” sætter kurs mod klubhuset, hvor dragter og udstyr spules rent for saltvand. Det hører med til en klubaften – og det er alt sammen en del af det sociale sammenhold i Dykkerklubben Marsvinet-Lillebælt.

I oktobermørket gøres der status foran klubhuset.

Et fint dyk på en flot aften – blandt venner.

Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os