Større tekst
- 100% +
Læs op

Reducér din gæld ved opkonvertering

Sådan skærer du en luns af din boliggæld

1. december 2021

Stigende renter lyder måske ikke umiddelbart, som noget boligejere ønsker sig. Men har du et lån med fast rente, får du for alvor glæde af dit valg af lån, når renterne stiger.

Du kan først og fremmest glæde dig over, at din rente er uændret. Du får oveni hatten en mulighed for at skære en luns af din gæld, hvis du indfrier dit lån eksempelvis ved en låneomlægning.

Kontakt din rådgiver Bliv ringet op af din rådgiver

Muligheden for at få en lavere gæld opstår, fordi kursen på dit lån falder, når renterne på de finansielle markeder stiger. Du kan derfor indfri dit lån, for mindre end du skylder.

Hvem får glæde af de højere renter?

Du skal have et lån med fast lav rente. Har du et 0,5-procentlån med 10 års afdragsfrihed, får du den største besparelse på din gæld, fordi kursen er faldet mere end på lån med en højere fast rente.

Har du et lån på 1 mio. kr. til 0,5 % i rente og med 10 års afdragsfrihed, kan du skære ca. 100.000 kroner af din gæld, hvis du lægger om til et 2-procentlån. Det er en ganske pæn luns, du dermed høvler af.

Intet i denne verden er dog gratis, da du får et dyrere lån. Det betyder, at din månedlige ydelse efter skat stiger 740 kroner, og du løber derfor en kalkuleret risiko. Besparelsen på gælden er nemlig spist op af den højere rente, når der er gået lidt mere end 10 år. Renten skal med andre ord falde igen, inden der er gået 10 år, så du kan nedkonvertere til en lavere rente igen. Ellers ender opkonverteringen med at være en underskudsforretning.

Men med en fast rente ved du dog præcist, hvor meget du risikerer at betale mere for det nye lån i årene efter.

Overvej også variabel rente

Du kan også overveje at skifte dit lån med fast rente ud med et lån med variabel rente. På den måde vil du både få en lavere gæld og betale mindre i rente. Det kræver dog, at du har meget plads i din privatøkonomi, fordi du samtidig risikerer, at renterne bliver højere på et tidspunkt ud i fremtiden.

Du kan også bare beholde dit nuværende lån med lav rente og glæde dig over, at du slog til, da renterne var historisk lave.

Uanset hvad du vælger, kan du altid kontakte din rådgiver for en snak om mulighederne.

Kontakt din rådgiver Book møde
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os