Større tekst
- 100% +
Læs op

Feriepengene kommer – det gør svindlerne også

29. september 2020

Med mange milliarder på vej ud til danskerne i form af opsparede feriepenge er der ingen tvivl om, at svindlere vil forsøge at få en bid af de mange penge.

Derfor er god grund til at være ekstra opmærksom i den kommende tid.

Dine koder er dine og kun dine

Hvis du vil være sikker på ikke at blive svindlet, så er der én helt grundlæggende regel: Dine koder er dine – og kun dine. Du må aldrig udlevere koder til NemID, netbank eller andet. Får du et opkald fra fx ATP, Udbetaling Danmark eller Sparekassen, hvor du bliver bedt om at udlevere koder, så gør det ikke. Ingen med rent mel i posen vi nogensinde bede dig om dine private koder.

Brug ”Mit digitale selvforsvar”

På IT-sikkerhedsappen ”Mit digitale selvforsvar” advarer Forbrugerrådet Tænk netop nu om, at risikoen for svindel i forbindelse med udbetaling af indefrosne feriepenge er meget stor.

Under corona-pandemien er der konstateret en række tilfælde, hvor IT-kriminelle forsøger at fiske NemID-oplysninger fra borgere. Det gør de ved at sende SMS’er eller mails, der ser ud til at komme fra det offentlige. Det kan fx være henvisninger til corona-prøvesvar o.a.

Da svindlerne ofte udnytter aktuelle emner til at kontakte deres ”ofre”, er det forventningen, at de også vil forsøge at bruge udbetalingen af indefrosne feriepenge til IT-kriminalitet.

Du kan hente ”Mit digitale selvforsvar” i App Store eller Google Play. Så er du hele tiden opdateret med de IT-kriminelles seneste påfund.

Sig nej til hjælp

Kreativiteten er stor og moralen er lav hos svindlerne, og vi oplever typisk, at vores kunder bliver kontaktet med henvisning til, at svindlerne vil hjælpe ofrene. I tilfældet med udbetaling af feriepenge kunne det fx være en kontakt med information om, at de er opstået en fejl i forbindelse med udbetaling af feriepengene, som svindlerne vil hjælpe dig med at løse. I samtalen vil de typisk forsøge at få dig til at oplyse personlige oplysninger, adgangskode og NemID.

Vi anbefaler derfor, at du er ekstra opmærksom, hvis du bliver kontaktet uopfordret omkring dine feriepenge eller andre forhold, hvor der bliver spurgt ind til personlige oplysninger og NemID.

Forholdsregler, du kan tage

For at undgå at blive udsat for IT-kriminalitet, er der en række forholdsregler, du kan tage.

  • Klik aldrig på links i e-mails og sms’er du har modtaget uopfordret
  • Har du brug for at komme i kontakt med det offentlige eller Middelfart Sparekasse, så benyt den officielle side fx Borger.dk og log på som du plejer med brug af NemID
  • Oplys aldrig dine personlige oplysninger i telefonen, pr. mail eller SMS
  • Del aldrig dine adgangskoder eller nøgler fra dit NemID nøglekort – tag heller ikke billeder af dit nøglekort og brug gerne NemID nøgleappen
  • Hvis du bliver ringet op, så læg på og kontakt selv din rådgiver eller den virksomhed, som personen oplyser at ringe fra for at høre, om opkaldet var reelt.
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os