Større tekst
- 100% +
Læs op

Fynsk hjemegn er med i Grøften

18. april 2024

Fynboen Jacob Elkjær fik en hård begyndelse i spidsen for Grøften i Tivoli, men ”der falder ikke et eneste blad af et fynsk bøgetræ blot fordi et svin gnubber sig op af det”, som fodboldlandstræner Richard Møller Nielsen engang sagde.

En bank fra Herning?

– Vi har møde nu.

Sådan sagde Herman Jensen, da han for cirka 23 år siden uanmeldt trådte ind på kontoret hos Middelfart Sparekasses direktør Hans Erik Brønserud.

Og gæsten var ikke hr. hvem som helst.

Tidligere socialdemokratisk borgmester i 24 år i Middelfart samt mangeårig bestyrelsesformand i Middelfart Sparekasse, og denne dag var han ikke glad.

Barnebarnet, Jacob Elkjær, ønskede at købe Restaurant Fænøsund for små fire millioner kroner, og Herman Jensen havde svært ved at forstå, at den finansielle partner så ud til at blive Bonusbanken i Herning, fordi Middelfart Sparekasse ikke ønskede at være med.

– Der er vist sket en fejl, mente Herman Jensen og uddybede:

– En lokal mand og kunde ønsker at skabe noget med en ikonisk restaurant i byen, og så skal han gøre det med en bank fra Herning. Kan det virkelig være rigtigt, lød det fra en undrende Herman Jensen.

Fik Sparekassen ind med modermælken

Ovenstående er genskabt frit fra Jacob Elkjærs hukommelse, og selvfølgelig kan ingen, uanset status, komme ind fra gaden og ændre forretningsbeslutninger i Sparekassen, men Herman Jensen og Hans Erik Brønserud fik sig en lang og grundig snak om mulighederne i en lokal mand i en lokal restaurant.

Snakken sluttede i, at Sparekassen takkede ja til at være med, og dermed fortsætte parløbet med Jacob Elkjær.

Restauratøren og Middelfart Sparekasse er da også nærmest som Keld og Hilda – det er vanskeligt at forestille sig dem hver for sig.

Han fik Middelfart Sparekasse ind med modermælken via familiens tætte tråde til Sparekassen, og sådan er det fortsat i dag, hvor Jacob Elkjær står i spidsen for Grøften i Tivoli – den største a la carte-restaurant i Norden.

Den ikoniske restaurant kører mellem 1.400 og 2.000 kuverter dagligt, og lageret med anekdoter fra stedet er utømmeligt – for eksempel var det i Grøften, at Mogens Glistrup klokken 14.06 den 22. august 1972 stiftede Fremskridtspartiet, og den excentriske rejsekonge Simon Spies var ligeledes flittig bruger af restauranten.

– Jeg har altid været i Middelfart Sparekasse, både i gode og mindre gode tider, så det laver jeg ikke lige om på, lyder det fra Jacob Elkjær, som efter 16 år i spidsen for Fænøsund fik en unik mulighed.

Ingen vind i ryggen

Det var godt nok langt hjemmefra, men når tilbuddet om at stå i sidsen for Grøften i Tivoli dukker op, lytter man.

Det gjorde Jacob Elkjær, og han fik til opgave at genskabe restauranten efter to årtier med Poul Eriksen som chef.

– Det var en meget lang proces, men da 2015 blev til 2016, var det mig, der havde den. Opgaven var at etablere restauranten helt fra bunden, da alt fra den tidligere ejer var slettet. Det var vildt spændende, også da vi ”kom i tanke om”, at vi ikke havde personale endnu – vi manglede at finde i omegnen af 120 medarbejdere.

Det lykkedes også, men indledningen i hovedstaden blev alligevel ikke præget af vind i ryggen – for nu at sige det mildt.

– Jeg tror, der var mennesker, som havde det lidt stramt med, at en fynbo havde overtaget Grøften i København, konstaterer Jacob Elkjær med et afslappet skuldertræk.

Vil ikke bryde parløbet

Grøften og Jacob Elkjær fik sine klø, og efter et års tid sad han sammen med direktionen, som lige ville sikre sig, at han ikke var på vej til at løbe skrigende bort.

– Det var aldrig et tema, men der var da udfordringer, hvilket der altid er i historiske rammer som dem i Grøften. Det er faktisk noget af det, jeg finder spændende.

Han mærkede det for eksempel, da han hævede kvaliteten på brødet – den slags forbedringer skaber også lettere turbulens i en restaurant båret af mere end 140 års traditioner.

Noget, han ikke har ændret på, er den finansielle samarbejdspartner, som fortsat er Middelfart Sparekasse både privat og forretningsmæssigt.

– Det er vigtigt for mig, at jeg får god rådgivning og fif til, hvad der kan gøres for at optimere min situation, hvilket både gælder privat og erhvervsmæssigt. Det gør jeg fortsat hos Middelfart Sparekasse, så jeg ser ingen grund til at bryde det parløb, slår Jacob Elkjær fast.

Fun facts fra Grøften

Fynske Jacob Elkjær og holdet i Grøften opererer med store mængder – nedenfor ses udvalgte tal på, hvad der i løbet af et år ryger over disken i den ikoniske restaurant i Tivoli.

  • 350 kilo pillede fjordrejer
  • 10,2 ton fiskefileter
  • 4,3 ton hvide sild
  • 15 ton skipperlabskovs
  • 20.000 wienerschnitzler
  • 20.000 hakkebøffer
  • 4.500 flasker snaps (de 2.000 af dem i november og december)
  • 8.000 liter julebryg
Book møde
Overvejer du at blive kunde?
Læs mere
Læs mere
Er du klar til fremtidens krav?
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os