Større tekst
- 100% +
Læs op

Fra 20.000 kr. til 15.000 kr

Kender du de nye kontant-regler?

29. februar 2024

Med virkning fra 1. marts 2024 bliver det sværere for erhvervsdrivende at modtage kontanter som betaling for varer. Det såkaldte kontantforbud grænsen for, hvor mange penge, du må modtage som kontant betaling – sænkes fra 20.000 kr. til 15.000 kr.

I realiteten betyder det, at du højest må modtage 14.999 kr. Modtager du 15.000 kr. kontant, overtræder du loven.

Hvem gælder kontantforbuddet?

Stort set alle virksomheder er omfattet af forbuddet. Det gælder både personligt ejede selskaber og andre ejerformer. Kun virksomheder som banker, sparekasser og revisorer, som er underlagt hvidvasklovens indberetningsregler, er ikke omfattet af kontantforbuddet.

Så må jeg jo bare få betalingen i flere rater

Nej, det går ikke. Reglerne på området er ret klare. Hvis der er tale om én handel, bliver det ikke lovligt af, at betalingen deles op i flere bidder under loftet på 15.000 kr. Og hvis din kunde køber flere varer på én gang, så gælder det som én handel, hvor det samlede beløb ikke må overstige 14.999 kr.

Hvorfor skal det være så besværligt at bruge kontanter?

Det er Folketinget, der har besluttet at stramme reglerne for kontant betaling. Hensigten er at gøre det sværere at hvidvaske penge, og her er reglerne ens for alle.

Vær opmærksom på, at bøden for at overtræde kontantforbuddet er 25 procent af overtrædelsen af kontantforbuddet og minimum 10.000 kr.

Kan I ikke bare tage imod pengene alligevel?

Vi er forpligtet til at leve op til vores ansvar i forhold til hvidvaskloven, og det er derfor, at vi er nødt til at have dokumentation, når vi tager imod større kontantbeløb. Det gælder også, hvis du indbetaler flere små beløb under grænsen for kontantloftet.

Spørg vi hjælper gerne

Hvis du har spørgsmål til de nye regler, og hvad de kommer til at betyde for dig, så tag fat i din rådgiver, så I kan få en god snak om det.

Kontakt rådgiver
Læs mere
Kontanthåndtering for virksomheder
Læs mere
Læs mere
Vil du vide mere om kontanter og valuta?
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os