Større tekst
- 100% +
Læs op

Klimaiværksættere har ild i øjnene trods ”det hårdeste år overhovedet”

23. november 2023

Simone Westergaard, Frederikke Dahl og virksomheden Mewalii modtog i 2021 Klimaiværksætterprisen og 250.000 kroner.

Vi er i et telt til Klimatopmødet foran Middelfart Sparekasses hovedkvarter, og på scenen står to unge kvinder, Frederikke Dahl og Simone Westergaard.

De fremmødte, Sparekassens topledelse samt Flemming Møldrup og resten af dommerpanelet hylder dem med klapsalver.

Simone Westergaard mærker, at tårerne presser sig på, hun siger det endda højt, men så kigger hun på sin forretningspartner, og der er ikke snerten af våde øjne.

– Lige der tænker jeg: Så skal du da heller ikke græde, tag dig sammen, fortæller Simone Westergaard grinende, mens hun slår sig selv på begge kinder.

Hun husker tydeligt septemberdagen for et par år siden, hvor hun sammen med Frederikke Dahl på vegne af duoens virksomhed Mewalii modtager 250.000 kroner som Årets Klimaiværksætter 2021, og ovenstående historie fortæller blandt andet, at de to iværksættere på mange måder er forskellige – men måske er det mest af alt forklaringen på, hvorfor de er så gode sammen.

Det har der i den grad været brug for det seneste år, ”som har været det hårdeste år overhovedet” ifølge Simone Westergaard.

Tilfældigt møde

Der var ingen tegn i sol og måne på, at hun og Frederikke Dahl skulle ende som forretningspartnere – førstnævnte er fra Kalundborg og studerede Idræt og Sundhed, mens Frederikke Dahl stammer fra Randers og studerede til diplomingeniør i Integreret Design – men via et talentprogram i entreprenørskab på Syddansk Universitet landede de ved siden af hinanden.

I første omgang med en defineret opgave: Skab skumlegetøj med magneter til børn, men da de snakkede om deres egne idéer, var forbindelsen mellem dem for alvor skabt, for de drømte begge om at skabe et bæredygtigt hygiejnebind som alternativ til de plastikfyldte bind på markedet.

I foråret 2019 besluttede de sig for at gøre det – Mewalii var en realitet – og selv om de er forskellige, er der også mange lighedspunkter.

– Drive, power og energi er vi begge gennemsyret af, og så betyder det mindre, at jeg ikke, som Frederikke, har evnen til at fordybe mig i timevis. Som mennesker er vi forskellige, det er vi også fagligt, men vi er på en fælles mission, vi vil lykkes med.

29-årige Simone Westergaard er denne dag alene på pinden hos Mewalii i Cortex Park i Odense, den et år yngre Frederikke Dahl er på landevejen, og det er derfor førstnævnte, som giver en status på virksomheden to år efter modtagelsen af Klimaiværksætterprisen.

Mewalii er Årets Klimaiværksætter

Det blev bare ved

Iværksætteri er en hård disciplin i sig selv, men i tilfældet Mewalii har det seneste år budt på ekstraordinære og massive udfordringer både forretningsmæssigt og privat.

– Først døde min farfar, så blev Frederikkes far alvorligt syg og døde senere af sygdommen. Derefter døde min morfar også, og for at det ikke skal være løgn, så mistede Frederikke også sin mormor, siger Simone Westergaard og kigger nærmest vantro ud i mødelokalet, da hun siger det højt.

– Det hele skete i løbet af et års tid. Vi tænkte flere gange: Nu kan det ikke blive værre, men det blev bare ved.

Oplevelserne kom efter en ellers spændende og sjov tid med at etablere Mewalii og arbejde sig frem mod produktlancering, men selvfølgelig var der også i den periode bump på vejen.

– Men slet ikke i samme størrelsesorden som det seneste år, fastslår Simone Westergaard, som dog ikke kun havde private udfordringer at forholde sig til – også forretningsmæssigt kom der turbulens omkring de unge iværksættere.

 

Farvel til investor

Siden 2020 har en investor været med, men i foråret 2023 måtte det samarbejde brydes af økonomiske årsager, og så var der for alvor pres på.

– Vi oplevede heldigvis en helt unik opbakning, og mine forældre var blandt andre med til at redde os. Det var dog ikke kun fra familien, vi oplevede stor og uvurderlig støtte – det samme mødte vi hos leverandører og mentor, siger Simone Westergaard.

Lige nu ledes der efter en ny investor, men i skrivende stund er der endnu ikke landet en aftale.

Der var engang, hvor hun tænkte, at det første lange, seje træk ville være det hårdeste, og det har også krævet meget, men tankerne anno 2023 kredser mest om at nå det sidste stykke over målstregen.

Et stop var og er ikke en mulighed

– På intet tidspunkt har der været tale om at stoppe og droppe idéen, det er den simpelthen for god til, og vi rummer fortsat masser af drive og gåpåmod i forhold til at lykkes med Mewalii, siger Simone Westergaard, mens ilden i øjnene hos hende understøtter ordene.

Hun kommer i lighed med Frederikke Dahl fra en opvækst med selvstændige forældre, og for Simone Westergaard har det med sikkerhed skabt fundamentet for et liv som selvstændig.

– Det vidste jeg ret tidligt i mit liv, og nu kan vi endda gøre det ved at hjælpe andre og samtidig tænke bæredygtigt, som hun siger.

Hun er udpræget konkurrencemenneske, hvilket tidligere kom til udtryk på fodboldbanen og senere på ryggen af en dressurhest, da to korsbåndsskader stoppede fodboldkarrieren.

Derfor er hun også fortrøstningsfuld i forhold til at klare spurten frem mod målstregen, som er tættere på end nogensinde, men trods den beskedne afstand er en spurt isoleret set en speciel og vanskelig disciplin.

Omvendt – hvis tesen om, at modgang gør stærk, holder, så står Simone Westergaard, Frederikke Dahl og Mewalii stærkt.

Læs mere om Mewalii
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os