Print Friendly, PDF & Email
Share Button

For mange boligejere, der bor i ældre huse med ringe isolering og gamle vinduer kan specielt de danske vintermåneder være en både kold og dyr fornøjelse – og med udsigten til stadigt stigende energipriser er energioptimering blevet et varmt samtaleemne.

Når man taler om energioptimering, er det vigtigt at se på boligens klimaskærm, der er alle de elementer, som holder varmen inde i boligen. Det er ikke kun isolering, men også vinduer, døre, ydervægge og taget. En god klimaskærm fungerer som boligens tehætte og holder længe på varmen.

Boligchef i Middelfart Sparekasse, Kim Northoff Jensen, har samlet gode råd til, hvordan du kan forbedre din boligs klimaskærm og dermed nedsætte varmeregningen. Noget kræver fagfolk og små eller større investeringer, mens andet er lige til at gå til. I de fleste tilfælde sparer du mere på varmeregningen, end det koster dig at låne til forbedringerne.

Termografering og tætning

”Før du begynder at energioptimere din bolig, kan det være en god ide at få lavet en termografering. Termograferingen tager din boligs temperatur og viser dig, hvor der er tæt, og hvor du fyrer for gråspurvene. Det giver dig et præcist billede af, hvor det bedst kan betale sig at styrke din boligs klimaskærm”, fortæller Kim.

”Selvom dit hus er velisoleret, kan der godt være problemer med træk og kulde. Der kan nemlig trænge meget kulde ind gennem revner og sprækker. Man siger, at helt op til 30 % af dit varmeforbrug kan forsvinde ud gennem utætheder, og ofte er det her, den største besparelse på varmeregningen ligger”, uddyber Kim.

Ofte vil en termografering og efterfølgende efterisolering/tætning være sparet ind i løbet af 1-2 år.

Efterisolering af hulmur

”Det kan næsten altid betale sig at efterisolere en hulmur, hvis der ikke er isoleret i forvejen, eller der er isoleret med et forældet materiale. I et gennemsnitshus siver op til 30 % af varmen ud gennem ydervæggene, og det kan efterisolering forhindre. Investeringen er relativ billig, og besparelsen er til at mærke. Huse fra før 1965 har som regel ikke nogen isolering af hulmuren”, forklarer Kim.

Årlig besparelse: ca. 3-10.000 kr.

Investering: ca. 18-25.000 kr.

Det er ikke kun hulmuren, der er værd at efterisolere. Du kan også slanke varmeregningen ved at isolere gulv, kælder, ydervægge, sokkel, loft og tag. Også her er investeringen relativ lav i forhold til besparelserne.

Lavenergivinduer

”Er dine vinduer punkterede, har enkeltlagsglas eller nedslidt ramme, kan det typisk betale sig at skifte til lavenergivinduer. I et gennemsnitshus forsvinder 14 % af varmen ud gennem vinduerne. Der er ingen tvivl om, at vinduer med kun et lag glas isolerer dårligt, men almindelige termoruder holder heller ikke nær så godt på varmen som moderne energiruder. Har dit hus vinduer, der er 10 år gamle eller ældre, er der som regel varmepenge at spare ved at udskifte vinduerne”, fortæller Kim.

Årlig besparelse: ca. 4.000 kr.

Investering: ca. 95.000 kr. for vinduer i et parcelhus på 130 m².

Sænk rumtemperaturen – bare en smule

”Den nemmeste måde at spare på energien er at skrue ned for varmen – det koster ikke noget, og du kan spare mange penge. Har du et moderne varmeanlæg, kan det normalt programmeres til at skrue ned for varmen, når du ikke er hjemme, eller når du sover”, slutter Kim.

Sænker du temperaturen med blot én grad, kan du spare 5 % på varmeregningen.

Energilån

I Sparekassen vil vi gerne hjælpe dig med at skrue ned for energiforbruget og dermed give dig besparelser på varmeregningen. Vi tilbyder derfor et Energilån, hvor du til en lav rente kan låne penge til tiltag, der nedsætter dit energiforbrug. Kontakt din rådgiver for mere information eller læs mere nedenfor.

Læs mere om Energilån – klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret med, hvad der sker i Sparekassen. Samtidig er du med i konkurrencen om et gavekort á 500 kroner.

Tilmeld nyhedsbrev

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen.

Det er gratis at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Læs mere om nyhedsbrevet her