Større tekst
- 100% +
Læs op

March mod Ensomhed

March mod Ensomhed: Patrick går 1600 kilometer

18. august 2021

30-årige Patrick Cakirli er gået gennem store dele af tilværelsen med ensomheden som sin eneste følgesvend. Sådan er det ikke længere.

I dag går han bogstaveligt talt forrest i kampen mod sin egen og andres ensomhed. Forrest – og aldrig alene.

Den lange vandring ud af ensomheden

En mørk aften i december 2016 rakte Patrick Cakirli i afmagt ud på sociale medier for at finde nogen at snakke med. Ensomheden var ved at opsluge ham, og blot få uger inden havde den dengang 26-årige studerende været indlagt på psykiatrisk afdeling. Akut selvmordstruet.

Jeg har aldrig følt, at jeg hørte til nogen steder, og samtid har jeg altid følt mig forkert, fordi jeg havde det på den måde, fortæller Patrick Cakirli, som er præget af en opvækst hos plejefamilier og på flere opholdssteder.”

Opslaget på det sociale medie Jodel var et sidste desperat forsøg på selv at finde vej ud af sin ensomhed.

Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trapperne foran rådhuset fra klokken 14 til 20. Jeg har sorte bukser og en Northface-taske på”, skrev han.

Patrick Cakirli var efterhånden ligeglad med, om folk dømte ham. Han havde brug for nogen at tale med – og det fik han. Først dukkede én person op ved trappen. Med et tæppe og brændte mandler. Og senere kom flere til. I alt endte de med at være 17 mennesker samlet.

Folk talte sammen, og vi fandt hurtigt ud af, at vi alle havde ensomheden til fælles. Da indså jeg, at jeg ikke var alene om at føle mig ensom”, siger Patrick Cakirli.

Den aften kom han hjem med en overvældende følelse i kroppen. Taknemmelighed. Det var grænseoverskridende for den unge mand at åbne op om sin ensomhed på den måde – men hans råb om hjælp var blevet hørt.

En gnist i mørket

Mødet med andre i samme situation fik ikke Patrick Cakirlis egne problemer til at forsvinde. De vil formodentlig følge ham resten af livet. Men det tændte en gnist i ham. Han måtte gøre noget. Og ud af mørket spirede en idé, som skulle komme til at ændre hans liv.

Jeg fik en følelse af, at jeg var nødt til at tage et ansvar på mig og gøre noget. Jeg havde en interesse for vandring, og det har længe været en drøm at gå fra Danmark til Kina. Det er det faktisk stadig. Men det endte med, at jeg fandt på konceptet til March mod Ensomhed, som første gang opstod i april 2017″, fortæller Patrick Cakirli.

Det er ret simpelt. Jeg begiver mig ud på en fastlagt rute i Danmark, og jeg må ikke gå, hvis jeg ikke har følgeskab. Er jeg alene, skal jeg stå stille. På den måde bliver min vandring symbol på vigtigheden af fællesskab og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed”, fortæller han.

Præmissen er stadig den samme i år, men March mod Ensomhed ’21 er ifølge Patrick Cakirlis markant anderledes end de foregående år. Tidligere har han vandret i fire uger – i år kommer han til at tilbringe otte uger i vandreskoene.

Ruten på 1600 kilometer er desuden helt fastlagt. Ikke blot for i år, men også for fremtiden.

Jeg har været nødt til at tænke lidt over, hvordan jeg kan udbrede kendskabet til March mod Ensomhed bedst muligt. Derfor har jeg besluttet at fastlægge en rute, som kommer til at ligge fast i fremtiden. Og så har jeg rakt ud til en række kommuner for at lave et samarbejde, og mit håb er, at March mod Ensomhed kan blive en del af deres årshjul, så det bliver en tilbagevendende begivenhed at sætte fokus på problemet”, fortæller Patrick Cakirlis.

Pandemien har gjort ondt værre

Beslutningen om at udvide March mod Ensomhed fra fire- til otte uger kom sig af, at flere og flere danskere rækker ud til Patrick Cakirli, fordi de oplever ensomheden på egen krop. Behovet for at gøre noget har aldrig været større.

Jeg har ikke tidligere oplevet at blive kontaktet af så mange ensomme mennesker. Det har været lidt svært, fordi jeg faktisk næsten ikke kan nå at svare folk længere, og det vil jeg selvfølgelig gerne. Jeg tror, pandemien har påvirket mange mennesker, som ikke nødvendigvis har prøvet at været ensomme før. Så der er helt klart kommet flere ensomme på grund af pandemien og tiden med isolering. Til gengæld er der så kommet mere opmærksomhed på problemet”, forklarer Patrick Cakirli, der har gjort det til sit livs kald at bekæmpe ensomhed. Både sin egen og andres.

Jeg håber, at jeg kan være med til at nedbringe antallet af ensomme i Danmark og sætte fokus på problemet. Det er min drøm, at jeg med March mod Ensomhed kan bidrage til at skabe fællesskaber og give noget positivt til samfundet. Flere end 380.000 voksne og over 000 børn i Danmark føler sig svært ensomme. Ifølge Sundhedsstyrelsen koster ensomhed samfundet over 8 milliarder kroner årligt. Det er ikke godt nok, og det skal vi gøre noget ved. Jeg håber, at jeg gennem min vandring kan være med til at aftabuisere følelsen af ensomhed samt inspirere andre ensomhedsramte til at række ud efter hjælp. Hvis jeg kunne gøre det, så kan alle”, siger han.

Læs mere
Middelfart Sparekasse støtter March mod Ensomhed
Læs mere
Fællesspisning og foredrag i Middelfart
Mød initiativtageren bag March mod Ensomhed
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os