Større tekst
- 100% +
Læs op

March mod Ensomhed: Patrick vandrer 2.000 kilometer

14. juli 2022

31-årige Patrick Cakirli er gået gennem store dele af tilværelsen med ensomheden som sin eneste følgesvend. Sådan er det ikke længere.

I dag går han bogstaveligt talt forrest, når han afvikler March mod Ensomhed og sætter fokus på sin egen og andres ensomhed. Han går forrest – men han går aldrig alene.

Et råb om hjælp

Den 7. december 2016 rakte Patrick Cakirli i ren afmagt ud på sociale medier for at finde nogen at snakke med. Ensomheden var ved at opsluge ham, og blot få uger forinden havde den dengang 26-årige studerende været indlagt på psykiatrisk afdeling. Akut selvmordstruet.

– Jeg har aldrig følt, at jeg hørte til nogen steder, og samtidig har jeg altid følt mig forkert, fordi jeg havde det på den måde, fortæller Patrick Cakirli, som er præget af en opvækst hos plejefamilier og på flere opholdssteder.

Opslaget på det sociale medie Jodel var et sidste desperat forsøg på selv at ændre på situationen:

– Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trapperne foran rådhuset fra klokken 14 til 20. Jeg har sorte bukser og en North Face-taske på”, skrev han.

Patrick Cakirli var efterhånden ligeglad med, om folk dømte ham. Han havde brug for nogen at tale med – og det fik han. Først dukkede én person op ved trappen. Med et tæppe og brændte mandler. Og senere kom flere til. I alt endte de med at være 17 mennesker samlet.

– Folk talte sammen, og vi fandt hurtigt ud af, at vi alle havde ensomheden til fælles. Da indså jeg, at jeg ikke var alene om at føle mig ensom, siger Patrick Cakirli.

Den aften kom han hjem med en overvældende følelse i kroppen. Taknemmelighed. Det var grænseoverskridende for den unge mand at åbne op om sin ensomhed på den måde – men hans råb om hjælp var blevet hørt.

En spirende idé i mørket

Mødet med andre i samme situation fik ikke Patrick Cakirlis egne problemer til at forsvinde. De vil, som han selv siger, formodentlig følge ham resten af livet. Men det tændte en gnist i ham. Han måtte gøre noget. Og ud af mørket spirede en idé, som skulle komme til at ændre hans liv.

– Jeg fik en følelse af, at jeg var nødt til at tage et ansvar på mig og gøre noget. Jeg havde en interesse for vandring, og det har længe været en drøm at gå fra Danmark til Kina. Det er det faktisk stadig. Men det endte med, at jeg fandt på konceptet til March mod Ensomhed, som første gang opstod i april 2017, fortæller Patrick Cakirli.

Præmissen er stadig den samme i år, men March mod Ensomhed 2022 er ifølge Patrick Cakirli meget mere omfattende end de foregående år. Tidligere har han vandret i fire uger. I 2021 tilbragte han otte uger i vandreskoene, og i 2022 kommer det til at tage ham 10 uger at vandre rutens 2.000 kilometer.

– Jeg har været nødt til at tænke lidt over, hvordan jeg kan udbrede kendskabet til March mod Ensomhed bedst muligt. Derfor har jeg besluttet at fastlægge en rute, som kommer til at ligge fast i fremtiden. Og så har jeg rakt ud til en række kommuner for at lave et samarbejde, og mit håb er, at March mod Ensomhed kan blive en del af deres årshjul, så det bliver en tilbagevendende begivenhed at sætte fokus på problemet, fortæller Patrick Cakirlis.

Fakta: March mod Ensomhed 2022
  • Marchen varer 68 dage
  • Starter den 8. august 2022
  • Slutter den 14. oktober 2022
  • Ruten er 2.000 kilometer lang
  • Den går gennem 81 forskellige kommuner
  • Der vil være forskellige arrangementer i de byer, hvor marchen når i mål
  • Ud over at gå med i marchen er det muligt at støtte en indsamling til fordel for organisationen Recovery Bulls

Like og følg March mod Ensomhed på Facebook – klik her

Pandemien gjorde ondt værre

Beslutningen om at udvide March mod Ensomhed fra fire- til otte og altså nu ti uger kom sig af, at flere og flere danskere rækker ud til Patrick Cakirli, fordi de oplever ensomheden på egen krop. Behovet for at gøre noget har aldrig været større.

– Jeg har ikke tidligere oplevet at blive kontaktet af så mange ensomme mennesker. Det har været lidt svært, fordi jeg faktisk ikke kan nå at svare folk længere, og det vil jeg selvfølgelig gerne. To år med isolation og corona har påvirket mange mennesker, som ikke nødvendigvis har prøvet at været ensomme før. Og de ensomme fik det bare endnu værre. Til gengæld er der så kommet mere opmærksomhed på problemet, forklarer Patrick Cakirli der har gjort det til sit livs kald at bekæmpe ensomhed.

– Jeg håber, at jeg kan være med til at nedbringe antallet af ensomme i Danmark og sætte fokus på problemet. Det er min drøm, at jeg med March mod Ensomhed kan bidrage til at skabe fællesskaber og give noget positivt til samfundet. Da man indsamlede data under corona viste tallene, at 600.000 voksne og 20.000 børn i alderen 11-15 år oplever svær ensomhed. Det anslås, at 600.000 voksne oplever svær ensomhed. Ifølge Sundhedsstyrelsen koster ensomhed samfundet over 8 milliarder kroner årligt. Det er ikke godt nok, og det skal vi gøre noget ved. Jeg håber, at jeg gennem min vandring kan være med til at aftabuisere følelsen af ensomhed samt inspirere andre ensomhedsramte til at række ud efter hjælp. Hvis jeg kunne gøre det, så kan andre også, siger han.

March mod Ensomhed
Gå med, når Patrick kommer forbi dig
Læs mere
Mød Patrick i Middelfart Sparekasse
Fællesspisning og foredrag i Middelfart
Læs mere
Fælles Om. Økonomien
Bliv kunde i Middelfart Sparekasse
Bliv kunde Kontakt os