Realkredit i din bolig

Et realkreditlån er for langt de fleste den bedste og billigste måde at finansiere et huskøb på. Den typiske løbetid på et realkreditlån er 30 år, og fordelen er, at renten er lavere end på et normalt banklån.

Vores samarbejdspartner på realkreditlån er Totalkredit. Totalkredit har lavet denne video, der kort forklarer, hvad et realkreditlån er.

Fast eller variabel rente på dit realkreditlån?

Når du skal optage et realkreditlån, er der flere muligheder at vælge mellem: Du kan vælge et fastforrentet lån eller et variabelt forrentet lån. Forskellen på de to lånetyper kan du blive klogere på i denne video.

Med eller uden afdrag?

Et realkreditlån kan både være med og uden afdrag. Hvis du vælger et lån med afdrag, betaler du ud over rente og bidrag også løbende af på din gæld i boligen. Det kaldes for at spare op i boligen, da gælden falder i takt med, at du betaler afdrag.

Omvendt kan du også vælge et lån med afdragsfrihed i op til 10 år. Dermed forbliver din gæld den samme, men du får et større økonomisk råderum, da du udelukkende betaler rente og bidrag på dit lån. Vær dog opmærksom på, at din månedlige udgift stiger væsentligt, når den afdragsfrie periode udløber, da du så skal afdrage din gæld over lånets resterende løbetid – 20 år, hvis du har benyttet de maksimale 10 år med afdragsfrihed. Her kan du se mere om fordele og ulemper ved lån med og uden afdrag.

Finansiering af hele huskøbet

Ikke alt er klaret med et realkreditlån. Det dækker op til 80 procent af boligens værdi – 60 procent, hvis du køber et fritidshus – så du skal også finde finansiering til de sidste 20 eller 40 procent. Når du sammen med din rådgiver har fundet ud af, hvor dyrt et hus, du kan købe, kan summen op til 95 procent af købsprisen finansieres via et boliglån i Sparekassen. De sidste 5 procent skal du som hovedregel selv stille med. Det er et lovkrav, at du som boligkøber kan betale 5 procent af købesummen – hvis du køber et hus til 2 millioner kroner, skal du altså have 100.000 kroner i kontanter.

Fordi du skal kunne lægge en del af købesummen kontant,er planlægning altafgørende. Er du førstegangskøber, er det en meget god idé at starte med at spare op til din første bolig i god tid. Det kan du gøre gennem vores bedre boligopsparing (link), som giver dig forskellige fordele.

Det bedste sted at starte dit boligkøb er hos din personlige rådgiver, så I sammen kan lægge en plan.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så holder vi dig opdateret med, hvad der sker i Sparekassen. Samtidig er du med i konkurrencen om et gavekort á 500 kroner.

Tilmeld nyhedsbrev

I vores nyhedsbrev holder vi dig ajour med alt, hvad der sker i Sparekassen.

Det er gratis at modtage nyhedsbrevet, og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Læs mere om nyhedsbrevet her